Renașterea, prin focul artei - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Hala Minda, reconvertită de Primăria Reșița în spațiu destinat sculpturii în metal!

Doi ani și jumătate au fost necesari de la idee până la primul pas concret al transpunerii în fapte. În 2019, primarul Ioan Popa se afla în vizită la Bilbao. Un orășel ceva mai mare decât Reșița, și el fost centru industrial cunoscând decăderea prin anii 60-70, însă renăscând din cenușa propriei industrii. Declic-ul s-a produs văzând o veche hală în care erau expuse… vreo trei foi de tablă de mari dimensiuni dispuse ca un labirint. Păi la ce piese ar avea Reșița de arătat, e nevoie nu neapărat de resurse consistente, ci de idei.

Ideea încolțise în mintea lui Popa. Anul trecut cam pe vremea asta, au demarat primele demersuri pentru redarea halei către oraș. Poate părea ușor să vrei să aduci șase sculpturi monumentale, dar să și faci asta nu e deloc ușor. Cel mai bine o știe Ildiko Pataki, consilier pe politici educaționale în cadrul primăriei, pentru că, în ultimele opt luni, s-a dedicat exclusiv acestui deziderat.

Sculpturile, realizate la Reșița și Arad, au sosit rând pe rând în curtea halei. Ultima care a sosit a fost „Împlinirea” lui Peter Jecza, ajunsă la fața locului în zilele premergătoare vernisajului. Dar a ieșit bine chiar dacă a plouat. Luni, 6 decembrie, în curtea Halei Minda, muzica nemților de la Rammstein și spectacolul pirotehnic au făcut atmosferă. Focul arde chiar și-n ploaie, parcă sugerând că nimic nu poate sta în calea energiei vii, capabilă să îmblânzească metalul și să-i dea forme noi pentru vremuri noi.

JCS-Ionel Ivașcu