Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Un loc cu totul special special din incinta Băilor Neptun este terasa de la etajul superior, unde pe fiecare cărămidă sunt însemnate anul, numele şi regimentul de soldaţi din armata împăratului Franz Joseph!

Proiectul de reabilitare a Băilor Neptun, dezvoltat de Asociaţia Locus prin intermediul platformei Herculane Project, dezvăluie pas cu pas urme ale perioadei interbelice. Restaurarea „celei mai frumoase stațiuni de pe continent“, așa cum a numit-o împăratul Austriei, Franz Joseph, în secolul al XIX-lea, este o mare realizare pentru orice arhitect aflat la început de carieră. Pe pereţii terasei de la etajul superior, tinerii arhitecţi timişoreni au găsit pe fiecare cărămidă scrijelite numele, regimentul şi anul în care Băile Imperiale Austriece au fost vizitate de soldați. Tinerii îşi propun chiar să scrie o carte, care să cuprindă mărturii foarte preţioase ale vremii, dar şi amintirile celor care au trecut pragul acestor clădiri şi care au fost impresionaţi de frumuseţea şi unicitatea acestor clădiri de patrimoniu.

„Un loc cu adevărat special din Baia Neptun este terasa regăsită la etajul superior cu doi pereți marcați de-a lungul anilor de cei care au trecut pragul Băilor. Pe fiecare cărămidă sunt scrijelite numele, regimentul şi anul în care a fost vizitată Baia, iar majoritatea datează din perioada interbelică. În cadrul proiectului <<I got Marked>> vom elabora o carte ce va conține aceste însemne, cât și o parte din amintirile trimise de către voi. Cartea va avea un tiraj limitat, iar banii strânși în urma vânzării acesteia vor merge către continuarea proiectului de punere în siguranță al Băilor Neptun“, au precizat cei de la Asociaţia Locus.

JCS-Nicoleta Moraru