Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În perioada 26 iulie – 4 august 2021, șapte tineri voluntari din cadrul Centrului de Voluntariat Reșița participă la un schimb de experiență în Tryavna, Bulgaria. Cei șapte sunt: Sara Cojocariu, Ionela Pleșan, Mădălina Gligor, Teodora Firu, Vlad Gogîltan, Daniel Miron și Remus Șerban!

Alături de alți tineri din Spania, Polonia, Bulgaria, Serbia, Cipru, Letonia și Lituania, tinerii reșițeni vor învăța cum și de ce se reciclează, metode creative de reciclare, vor prinde curaj să-și argumenteze opiniile, vor lucra în echipă și își vor susține opiniile vorbind în public.

40 de tineri din 8 organizații din 8 țări europene se vor întâlni pentru a învăța cum să lupte împotriva risipei de apă, cum să utilizeze chibzuit materialele plastice în viața de zi cu zi, care poate fi rolul lor activ în educația pentru mediu.

„Acest schimb de experiență european este prima fază a proiectului, care va fi urmată de o a doua fază, o campanie de informare, pe care fiecare grup de tineri o va organiza la întoarcerea în țara lor. Tema prezintă un mare interes în rândul voluntarilor reșițeni, ei fiind în mod constant preocupați de reciclare și de găsirea unui mod cât mai sustenabil și echilibrat de a-și trăi viața. Principala nevoie care îi motivează pe tineri să găsească reciclarea un subiect atractiv este faptul că se întâlnesc din ce în ce mai mult cu această temă, peste tot, online, în mass media, în viața reală. Am decis să fim parteneri în acest proiect deoarece majoritatea tinerilor cred că poluarea este o problemă gravă și o soluție poate fi găsită mai ușor împreună, într-un grup de lucru, iar rezultatele pot fi văzute și raportate mai ușor. Principala metodă utilizată va fi <<learning by doing>>. Modalitățile de prezentare și predarea vor fi diferite, stimulând diferitele moduri de învățare – prin scris, citit, muzică și așa mai departe. Acestea se bazează pe Conul Experienței (un model pentru a explica cum metodele audio-vizuale contribuie la învățare, model inventat de expertul în educație american Edgar Dale).“, ne-a spus Ionela Pleşan, şefa Centrului de Voluntariat Reşiţa.

JCS-L.A.