Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Vineri, Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” (BJPI) Caraș-Severin le aruncă mănușa elevilor din Reșița care iubesc lectura. Aceștia sunt provocați la duel, în cadrul ediției din acest an a Concursului Naţional de Lectură „Bătălia Cărţilor”. Conform directoarei BJPI, Clara Constantin, până la toamnă „combatanții” se vor „lupta” cu… câte zece cărți destinate copiilor de 11-13 ani, respectiv adolescenților de 14-18 ani!

Vineri, de la ora 10, are loc întâlnirea cu elevii Colegiului Național ,,Mircea Eliade”.
Este doar prima întâlnire din șirul de acțiuni care au ca scop promovarea „bătăliei” prin care se vrea cucerirea… gustului pentru lectura de plăcere. „Fiecare participant trebuie să citească toate cele zece cărţi din concurs, să întocmească fişe de lectură şi să acorde, în carnetul de lectură, puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită”, prezintă Clara Constantin planul de bătălie.

În luna noiembrie va avea loc asaltul final, când concurenţii îşi vor susţine cartea preferată, vor răspunde tirului de întrebări ale celorlalţi finalişti, iar juriul va desemna cititorii anului la ambele categorii de vârstă. Se vor acorda premii și pentru cea mai bună fişă de lectură, pentru implicare în dezbatere, pentru cea mai bună pledoarie şi alte premii la decizia juriului. După centralizarea voturilor din carnetele de lectură, vor fi desemnate cărţile anului pentru fiecare categorie de vârstă.

Precizăm că „bătălia” a fost începută în 2014 de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”. De atunci, luptă se duce anual în biblioteci publice din țară sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. În județ, „aliatul” BJBI este Inspectoratul Școlar Județean. Mai multe informații despre bătălie se pot obține în secțiile și filiale BJPI.

JCS-Ionel Ivașcu