Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Problemele din pandemie i-au chemat pe factorii responsabili la masa dialogului. Fără înţelegere, exista riscul ca, din toamnă, unii agenţi economici să fie nevoiţi să abandoneze proiectul!

Primarul Ioan Popa a explicat că a fost necesară o discuţie cu firmele implicate: „Am avut o şedinţă cu agenţii economici aici în sediul Primăriei, i-am convocat pentru a discuta cu ei situaţia specială generată de Covid, pentru că aici sunt situaţii diverse. Spre exemplu, cei care au activat şi activează în HORECA – restaurante, pizzerii, baruri – au fost obligaţi de Guvern să oprească activitatea; în consecinţă, nu aveau cum să facă practică cu elevii. Bine, şi elevii au fost lăsaţi acasă cu toţii. Şi atunci, ei trebuie să plătească burse lunare. Şi era lipsit de onestitate să-i pui pe unii să plătească burse când ei şi aşa au probleme nenumărate. Alţii au activat, spre exemplu Spaleck, Prodmec, şi şi-au asumat, şi unii chiar au angajat deja. Suntem la primul ciclu, la prima promoţie de absolvenţi. Spre bucuria mea, am constatat de exemplu că aproape jumătate dintre absolvenţi deja sunt cu contractele pregătite pentru angajare“.

În urma discuţiilor purtate, a fost făcută o scrisoare comună, din partea municipalităţii şi a firmelor partenere, transmisă Ministerului Educaţiei, în care s-a cerut autorităţii centrale „să-şi asume plata burselor pentru cei pe care Guvernul i-a închis în perioada asta“. Discuţiile nu s-au purtat însă doar pe tema asumării plăţii burselor de către ministerul de resort, problemă pe care edilul a mai ridicat-o zilele trecute. S-a vorbit şi despre finalizarea studiilor pentru absolvenţii şcolii duale. Prin scrisoarea adresată ministerului, „am solicitat două termene de evaluare pentru aceşti elevi: iulie, respectiv august“, preciza Ioan Popa.

Primarul a dat exemplul celor de la Autoliv, care s-au văzut nevoiţi să suspende contractul pentru o clasă întreagă: „Având 900 de angajaţi şi fiind condiţii restrictive de comunicare, de convieţuire, nu şi-au asumat riscul să aducă elevii în situaţia asta de pandemie la fabrică. Şi au solicitat suspendarea contractelor pe această perioadă. Există o anumită temere şi noi nu am vrut să ajungem în situaţia ca agenţii economici, în toamnă, să nu vrea să mai continue din motive că nu am tratat cum trebuie noi şi statul român evenimentele din perioada asta. Discuţiile au fost foarte ok, au durat vreo două ore şi am plecat de aici cam toţi lămuriţi despre ce trebuie să facem fiecare“.

În urmă cu trei ani, la start, şcoala duală reşiţeană oferea 161 de locuri, dintre care au fost ocupate 123. Cele mai multe locuri erau de confecţioner produse textile, însă din totalul de 32, au fost ocupate doar 17. În schimb, în ordinea ofertelor, pentru brutar-patiser-preparate produse făinoase s-au ocupat 18 locuri din 19, iar pentru bucătari – toate cele 16 disponibile. Acum, la linia de sosire avem 86 de absolvenţi.

JCS-Antoniu Mocanu