Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Candidaturile lui Ionuț Popovici și Silviu Hurduzeu au fost validate de Consiliul Politic Național al PSD! Informația a fost distribuită pe Facebook de deputatul Silviu Hurduzeu, cu precizarea că a fost doar „o formalitate politică, având în vedere susținerea și încrederea de care se bucură, la nivel central“, filiala pe care o conduce!

„Cuvântul nostru chiar este ascultat și respectat la București, spre deosebire de ce se întâmplă cu organizația județeană a liberalilor.“, a adăugat el, fără a intra în amănunte. Detaliase în schimb alte aspecte, într-o postare anterioară, a cărei introducere este următoarea: „Rămâne cum am stabilit: de Programul Naţional «Anghel Saligny» mă ocup eu după ce redevin președinte al CJ Caraş-Severin.“ Aceasta pentru că, în urma unei întrebări adresate ministrului Dezvoltării, liberalul Adrian Veștea, ar fi primit vești care „nu sunt grozave“. Anume, că din 127 de obiective de investiții aprobate pentru județul nostru, doar pentru 53 există contracte de finanțare (41,7%) și asta după doi ani de la aprobarea listelor. „CJ, care are proiectele cele mai mari, nu are niciun contract semnat. De altfel, Dunca nici n-a trimis documentația necesară finanțării. Nu e în stare, nu vrea, nu poate. Ceea ce ne arată că sunt orașe și comune în județ care se bucură de o administrare mai bună decât CJ. Sunt bani foarte mulți la dispoziție (1,33 mld. lei) pe care riscăm însă să-i pierdem pentru că administrațiile județeană și locale nu sunt în stare să genereze niște documente. Culmea e că nici nu cer ajutor!“, a subliniat proaspăt validatul candidat.

Probabil pentru a nu fi acuzat de liberali că minte din nou, Hurduzeu a atașat și răspunsul primit de la ministru, invitându-i pe cei care încă nu au făcut-o, să consulte pagina www.mdlpa.ro/pages/anghelsaligny. Într-adevăr, președintele PSD n-a mințit, întrucât pe listă indicată chiar figurează CJ cu trei proiecte în valoare totală de 140 mil. lei, aprobate, dar necontractate! Cât despre celelalte 124 de obiective de investiții din județ, ori nu a avut răbdare să le parcurgă, ori responsabilul cu calculul tabelar n-a finalizat filtrarea până la ora postării.

Spunem asta, deoarece altfel ar fi observat că, la 31 decembrie 2023 (data de referință a tabelului), din totalul celor 44 proiecte ale administrațiilor liberale (de aproape 500 mil.lei) fuseseră contractate 26 (59%), ba chiar au fost făcute deconturi de 14 mil.lei pentru lucrări din 11 proiecte. De cealaltă parte, în cazul UAT-urilor neliberale, adică PSD și sateliții săi, (care sunt în stare, vor și pot, bucurându-se și de o administrare mai bună, în stare să genereze documente), din 80 de proiecte aprobate (de 700 mil. lei) au fost contractate doar 21, ceea ce înseamnă tot 59%, dar ca procent de necontractare. Cât despre deconturi, s-au făcut plăți de 3,7 milioane lei pentru lucrări executate în 5 proiecte. Fiind puține, pot fi enumerate aceste UAT-uri fruntașe pe ramura „Anghel Saligny“: Carașova (PSD), Iablanița (PMP), Mehadia (PSD), Pojejena (PRO România) și Socol (PSD).

Cât despre iminența pierderii banilor, pericol care pândește în egală măsură atât administrațiile „de la putere“, cât și pe cele „din opoziție“, contractele se încheie pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, potrivit ministrului Veștea. De asemenea, durata contractelor de finanțare poate fi prelungită cu maximum 3 ani, fără a depăși data de 31 decembrie 2028. Un termen limită față de care, într-o cronometrare politicianist-alarmistă deja a intrat timpul în sac, ori, într-una generalizat-relaxată, mai avem tot timpul din lume!

JCS-Walter Fleck