Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De curând, administraţia locală a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru blocul de locuinţe destinat medicilor din cartierul Moroasa II, str. Cpt.Ioan Poptelecan.

Proiectul pentru blocul din cartierul Moroasa a fost elaborat de către Biroul Individual de Arhitectură Adina Bocicai. Valabilitatea PUD-ului este de trei ani de la data intrării în vigoare sau până la înlocuirea lui cu alte prevederi în conformitate cu legislaţia în vigoare şi se va corela cu celelalte documentaţii şi reglementări de urbanism, va sta la baza activităţilor urbanistice în zona Moroasa şi ulterior, la eliberarea certficatelor de urbanism şi autorizaţiei de construire. Utilităţile necesare, extinderea sau devierea după caz a reţelelor tehnico-edilitare precum şi amenajările exterioare vor fi realizate de către beneficiar.

Prin această documentaţie se avizează construirea unui bloc cu 36 de unităţi locative pentru cadrele medicale, cu un regim de înălţime de P+ 2-3 E. Investiţia se va face pe un teren privat al Primăriei, prin fonduri ale Agenţiei Naţionale de Locuinţe. Accesul spre acest teren unde urmează să se ridice acest bloc de locuinţe se va face prin strada Poptelecan, din strada Caen, precum şi dintr-o ramificaţie a străzii Gheorghe Şincai. La parcări s-a optat pe varianta de-a lungul străzii. Totodată, conform documentaţiei, se va menţine o plantaţie de pomi-pădure tânără, cu rol de protecţie a versanţilor cu înclinări mari. În prezent, terenul nu este străbătut de nicio reţea de utilităţi, iar pentru aceasta racordarea la toate utilităţile, existente în zonă, se va face din domeniul public, şi anume la apă-canal, energie electrică, gaze naturale şi telefonie. Toate aceste reţele vor fi subterane.

În luna iunie, în urma anunţului public făcut de către municipalitate cu privire la amplasarea acestui obiectiv în zona Moroasa, au existat şi câteva obiecţii şi observaţii transmise în scris de către locuitorii din împrejurimi. Astfel, proprietarii blocului nr.6 din strada Gheorghe Şincai, precum şi cei din blocul 10 din strada Caen, au avut unele rezerve în ceea ce priveşte documentaţia supusă procedurii de consultare publică, mai exact că nu ar exista un studiu geo pentru această zonă, şi dacă ar exista totuşi ar fi superficial întocmit sau nu ar fi fezabil. O altă nemulţumire a oamenilor a fost faptul că accesul auto în cazul intervenţiilor de urgenţă ar fi necorespunzător, în timp ce unii au fost împotriva transformării aleii pietonale dintre blocurile de pe strada Gheorghe Şincai în drum carosabil. Toate acestea se pare că au fost rezolvate, iar oamenii s-au lămurit că vor fi respectate toate procedurile privind reglementările urbanistice, conform legislaţiei.

N.M.