Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Revendicările de natură salarială sunt principalele solicitări ale angajaților instituției!

Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului, împreună cu cei ai CAS din toată ţara, sunt hotărâţi să îşi continue protestul până la soluţionarea revendicărilor. Potrivit liderului sindicatului CAS, Carmen Ghitera, salariile personalului nu au mai crescut din 2018, nefiind actualizate nici măcar în raport cu inflaţia, în timp ce atribuţiile celor plecaţi din sistem au fost redistribuite şi preluate de cei rămaşi.

„În caz că nu vom ajunge la un acord, ne vom continua protestul sub această formă până în 30 noiembrie, după care vom decide următoarele acţiuni, conform legislaţiei în materie. Dacă situaţia se prelungeşte, vor fi afectaţi medicii de familie, cei de specialitate, spitalele şi furnizorii de dispozitive medicale, deoarece vom sista plăţile către aceştia“, a precizat liderul sindical.

În ceea ce îi priveşte pe asiguraţi, CAS a continuat să onoreze doar urgenţele, în afara intervalului ora 9-16, în care are loc protestul. Urgenţe pot fi considerate situaţii precum serviciile de duplicare a cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, zilnic, începând din 2 noiembrie, se lucrează cu publicul, exclusiv pentru urgenţe, doar în intervalul 8:30-9:00 şi 16-17 (mai puţin vineri, când ora alocată este 13-14).

Reamintim că actualul protest pe durată nedeterminată îi succede unuia de avertisment din 10 iulie, când angajaţii CAS din toată ţara au întrerupt activitatea timp de două ore.

JCS-Walter Fleck