CARAŞ-SEVERIN – În timp ce angajaţii CAS au obţinut ce au cerut, cei ai DSP şi (deocamdată) ai AJPIS se simt discriminaţi!
Sindicaliştii din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), împreună cu colegii lor din celelalte judeţe, au oprit azi protestul declanşat în 2 noiembrie, după ce marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o lege care permite majorarea retribuţiilor care n-au mai crescut din 2018. În timp ce personalul CAS va putea beneficia de salariu şi alte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului, cel al Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene nu se va bucura de acelaşi tratament prin noua lege. „Prin votul de marţi, Camera Deputaţilor îi răsplăteşte pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută şi îi pedepseşte pe medicii şi asistenţii din DSP-uri pentru că nu au protestat şi ei.“, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional „Forţa Legii“.
Drept care, azi, angajaţii DSP, asemeni colegilor din alte judeţe, au ieşit în faţa Direcţiei, pentru a protesta spontan faţă de tratamentul salarial discriminatoriu la care sunt supuşi în raport cu alte instituţii de sănătate publică. Deşi partea vizibilă a protestului a durat doar o jumătate de oră, este de aşteptat ca, pe modelul aplicat de CAS, autorităţile centrale să fie puse sub presiune mai ales prin diminuarea activităţilor curente ale DSP. Frustrări şi nelinişti nu se înregistrează doar la nivelul instituţiilor subordonate Ministerului Sănătăţii ci şi în cele subordonate Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. „Este revoltător să vedem cum colegii din alte ministere se bucură de beneficii și salarii consistente, în timp ce noi suntem nevoiți să acceptăm de ani buni batjocură și dispreț din partea guvernanților, a celor care ar trebui să ne reprezinte interesele!“, se arată într-un comunicat al Sindicatului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraș-Severin, ai cărui membri (foto) au protestat spontan, azi, timp de o oră în faţa instituţiei. Revendicările lor sunt, în esenţă: tratament echitabil, remunerare corectă, personal şi condiţii de muncă adecvate.
Chiar dacă au anunţat doar că vor continua protestul zilnic tot în acest mod, e de (sub)înţeles că adevăratul mijloc de presiune în cazul prelungirii protestului îl reprezintă, ca în cazul CAS, ameninţarea cu întreruperea plăţilor.
JCS-Walter Fleck