Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Taxa de poluare ar putea aduce un paradox pentru proprietarii de maşini. Specialiştii din domeniul auto atrag atenţia asupra efectului noii legislaţii privind emisiile poluante: 200.000 – 250.000 de proprietari de maşini mai vechi riscă să nu le poată vinde, din cauza valorilor mari ale taxei de poluare pentru acest gen de vehicule.

„În mod direct va fi încurajată achiziţia de autoturisme noi, care ar putea conduce la o relativă relansare a pieţei, dar se va crea şi un trend extrem de neplăcut pentru proprietarii de autovehicule a căror vechime este de 10-12 ani“, a explicat Haralambie Stanciu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Piese Auto din România.

Pentru proprietarii de autovehicule mai vechi de zece ani, care aveau până acum opţiunea de a-şi achiziţiona o maşină ceva mai nouă, de patru sau cinci ani, introducerea noii taxe face acest lucru imposibil. Aceştia vor fi obligaţi să îşi păstreze vechile autovehicule cu costuri de întreţinere majorate.

Un posesor de automobil foarte vechi, între varianta de a-l duce la REMAT în programul „Rabla“ sau a-l vinde, va apela la prima variantă pentru că este mai convenabilă. Pentru a intra în posesia unei Dacii de peste 14 ani trebuie achitat mai mult de 3.000 de euro taxa de poluare, mult mai mult decât valoarea de piaţă a maşinii.

Adaugă comentariu