Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Peste 160 de zimbri trăiesc în prezent în Munţii Ţarcu, estimarea fiind făcută de activiştii de mediu de la WWF România. Zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă în ţara noastră, asta datorită proiectului derulat de două ONG-uri!

Proiectul de reintroducere a zimbrilor de la Armeniş intră în o nouă fază! O etapă nu numai importantă, dar şi deosebit de interesantă, spun activiştii celor două ONG-uri, WWF România şi Rewilding Europe. Prin efortul comun al celor două, timp de 10 ani, zimbrii introduşi în pădurile din Munţii Ţarcu s-au adaptat perfect vieții în sălbăticie, s-au înmulțit și și-au preluat rolul în ecosistem.

„În septembrie 2023, câțiva reprezentanți ai speciei Bison bonasus au fost semnalați și în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, o dovadă clară că zimbrii își recuceresc încet teritoriul și migrează, natural, către alte zone, adiacente celei în care au fost eliberați. Împreună cu Rewilding România, WeWilder şi Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Faună Sălbatică și Resurse Montane din România, Primăria Armeniş, Primăria Cornereva și Primăria Teregova, vom lucra la elaborarea unei strategii naționale și a unui plan de acțiune pentru refacerea speciei, vom face eforturi în vederea creșterii inițiativelor ecologice în comunitate și ne vom vor asigura că populația de zimbri europeni, aflată în continuă creștere, și comunitățile locale pot coexista în armonie.“, au precizat cei de la WWF România.

Din 2014 şi până acum, populaţia acestei specii este în continuă creştere, specialiştii estimând că numai în ultimii doi ani s-au născut peste 20 de pui, ceea ce demonstrează că turmele de zimbri în libertate s-au adaptat vieţii în sălbăticie. În toamna anului trecut, numărul estimativ era de 160 de exemplare. Proiectul de la Măgura Zimbrilor, din comuna Armeniş, a constituit totodată şi o oportunitate pentru bunăstarea comunităţii locale.

WeWilder, ca întreprindere socială fondată de WWF România alături de localnici din Armeniș, are misiunea de a stimula economia locală și realizarea unei strategii de ecoturism care să pună în valoare cultura locală și calitățile naturale ale zonei. Acest proiect multianual este susținut din fonduri LIFE ale Uniunii Europene și are viziunea de a contribui la asigurarea viitorului acestei specii maiestuoase din Europa, în Munţii Carpaţi!“, au subliniat reprezentanţii WWF România.

Faţă de celelalte iniţiative de reintroducere a zimbrilor în natură derulate în Parcul Natural Vânători din judeţul Neamţ şi în Munţii Făgăraş, pădurile din Munţii Ţarcu ascund cele mai multe exemplare, ceea ce demostrează că proiectul de la Armeniş este un succes.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: WWF România