Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Mai exact, cu rata inflației, așa cum se întâmplă în fiecare an potrivit reglementărilor din Codul fiscal. Dacă pentru 2023 dările locale au fost majorate anul trecut cu doar 5,1%, acum majorarea este mult mai consistentă. Și ar fi fost și mai mare în 2024, an electoral, dacă nu s-ar fi amânat pentru 2025 majorarea impozitului pentru proprietate!

„Pentru anul fiscal 2024, impozitele și taxele locale aplicabile în municipiul Caransebeș […] se indexează cu rata inflației. În categoria impozitelor și taxelor se includ: impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, impozitul pe spectacole, taxele speciale, alte taxe locale.”, se arată în proiectul Direcției Economice.

Pentru cei cu mijloace de transport hibride, propunerea este de reducere a impozitului cu minim 50 %. Rămâne în picioare și bonificația de 10 %, care se acordă celor care-și achită impozitele și taxele locale până la 31 martie 2024. În același timp, creanțele restante în sumă mai mică de 40 de lei inclusiv, sunt anulate atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. În schimb, pentru proprietarii de clădiri monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice, impozitul datorat bugetului local se majorează cu până la 500 %. Proiectul se va afla pe masa aleșilor locali din Caransebeș la ședința din această săptămână.

JCS-R.M.