Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Castrul de la Jupa ar putea beneficia de o finanțare de 275.000 de lei pentru intervenții. Cu acești bani se dorește realizarea de intervenții de primă necesitate la poarta dinspre colțul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul castrului!

În acest sens, muzeul din Caransebeș a depus la Institutul Național al Patrimoniului (INP) un proiect cu finanțare pe Timbrul Monumentelor Istorice. Acest timbru a fost instituit pentru a sprijini activitățile de protejare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice prin finanțarea de lucrări, investigații, programe sau proiecte culturale privind monumentele istorice.

Conform directoarei muzeului din Caransebeș, Diana Țîrdea, valoarea proiectului este de 275.000 de lei, sumă la care Consiliul Județean Caraș-Severin participă cu 25.000 de lei. „Consiliul Județean a aprobat proiectul de hotărâre în timp record, pentru că am fost condiționați de timp spre a ne încadra cu toată documentația în vederea depunerii cererii. De asemenea, am colaborat cu Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin pentru a primi avizul și cu Primăria Caransebeș pentru a obține autorizația de construcție. Le mulțumim tuturor pentru implicare!”, am aflat de la Diana Țîrdea. Răspunsul INP privitor la acceptarea sau neacceptarea la finanțare a proiectului depus de muzeul din Caransebeș este așteptat la mijlocul lunii ianuarie.

Precizăm că acest proiect este parte a dosarului „UNESCO Limes, frontierele Imperiului Roman”, întrucât, în prezent, se fac demersurile necesare pentru înscrierea castrului de la Jupa pe lista forului mondial. Castrul roman Tibiscum face parte din rândul fortificațiilor construite de o parte și de alta a râului Timiș la începutul secolului II e.n., cu rol de apărare a graniței de vest a Provinciei Dacia și, în mod special, a capitalei Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Obiectivul de la Jupa este singurul din județ propus pentru înscrierea pe lista UNESCO, scop în care mai multe comisii de specialiști au fost deja la fața locului, pe viitor fiind așteptate alte vizite.

JCS-Ionel Ivașcu