Caraş-Severin, Romania

BOCȘA – Muzeul „Constantin Lucaci” (foto) și turnul de încărcare verticală a furnalelor sunt unicatele orașului, care pot figura pe lista oricărui turist care anul viitor va vizita capitala culturală europeană. Proiect în care Dan Liuț, directorul Casei de Cultură, vede Caraș-Severinul ca pe un „apendice” al Timișoarei datorită bogăției de frumuseți naturale, obiective turistice și evenimente care fac județul un punct de atracție. Idee împărtășită și de Gabriela Șerban, directoarea bibliotecii din oraș!

Caraș-Severinul are mare potențial turistic la care Bocșa are o contribuție importantă. Festivalul Hercules este cel mai vechi festival de folclor din zona Banatului, în strânsă legătură cu Festivalul Inimilor de la Timișoara. Bocșa are ineditul festival de muzică vieneză de la cariera de piatră, Gărâna vine cu festivalurile de jazz și rock, Berzasca are Festivalul Balkanic. Sunt evenimente pe categorii de public, care în opinia lui Liuț fac județul foarte ofertant.

Doar în Bocșa sunt 31 de monumente istorice, fie că sunt situri arheologice, clădiri monument sau obiective de for public. Turnul datează din sec. XVIII și, la momentul construcției, a fost cel mai modern complex de furnale din sud-estul Europei. În catalogul monumentelor istorice, apare de categorie B însă Liuț îl consideră de interes național și internațional. Orașul are cinci biserici monument, dintre care cea romano-catolică din Bocșa Montană aniversează 300 de ani anul viitor. Bocșa are Muzeul „Constantin Lucaci”, iar regretul lui Liuț este că cei responsabili nu s-au mișcat mai repede pentru că orașul putea avea deja un complex unic în județ format din observator astronomic și muzee de artă modernă, etnografie și mineralogie.

„Clisura Dunării sau lacurile de acumulare sunt poli de atracție. Nu degeaba Banatul Montan a fost desemnat destinația turistică a anului trecut. Potențialul e fabulos, nu l-am exploatat la maxim. Sunt destule de pus la punct până vom deveni competitivi. Mă refer la infrastructură și mediatizare mai accentuată a obiectivelor. Faptul că și Caraș-Severinul suferă de un deficit de personal «forţează» să găsim soluții de a eficientiza serviciile cu ceea ce avem”, încheie Liuț.

Gabriela Șerban, directoarea bibliotecii orășenești, adaugă viitorul Muzeu „Constantin Gruescu” și locurile de agrement precum Izvor, Insula Paradis, Aleea cu tei, Lacul Medreș. Crede că, în dezvoltarea unei zone, este foarte important turismul cu evenimentele aferente, deoarece turismul poate fi de multe feluri. „Putem avea turism spiritual datorită Mănăstirii Sf. Ilie, datorită lăcașurilor de cult care sunt clădiri de patrimoniu sau bisericii care anul viitor aniversează tricentenarul. Orașul are obiective pentru turismul de agrement, iar operele lui Tiberiu Botlik și muzeele țin de turismul cultural”, a încheiat Gabriela Șerban.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO-Gabriela Șerban