Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Noul manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) spune că e o provocare pentru el să administreze o unitate sanitară cu problemele celei pe care tocmai a preluat-o!

Cu o vastă experiență de manager în domeniul medical, gugulanul Adrian Dumbravă e o mai veche cunoștință a spitalului din Caransebeș, fiind și originar din Turnu Ruieni. De atfel, Dumbravă e și cel care, în 2018, i-a deschis ochii primarului Felix Borcean în ceea ce privește necesitatea unui ambulatoriu al spitalului și nu unul privat. Tot atunci, noul manager spunea, ca și acum, că spitalul este unul învechit și mai bine s-ar construi unul nou decât să se mai bage bani în modernizarea acestuia.

„În ultimii 3-4 ani am fost de mai multe ori în spitalul din Caransebeș, ca să ajut cu expertiza mea foștii manageri și primul lucru pe care l-am spus atunci, știind că ambulatoriul nu era al spitalului și ce venituri poate să aducă, că e primul pas care trebuie făcut. Ambulatoriul redeschis acum e și un vis de-al meu împlinit. Dacă ar fi fost ușor, probabil că n-aș fi fost aici, e o provocare pentru mine, spitalul e mai vechi cu câțiva ani, e construit în anii 70, depășit ca și construcție, cu toate infecțiile nosocomiale care acum au trecut în plan secundar, pentru că a apărut, din nefericire, pandemia de Covid. Oricât am vrea să îndreptăm o clădire care are 40 și ceva de ani, o facem, dar mai mult te costă să repari ceva vechi decât să construiești ceva nou. Pledez pentru lucrul acesta, pentru un spital nou, sperăm să fie fonduri suficiente în România și să profităm din plin de ele”, spune noul manager, care acum câțiva ani construia la Mioveni de la zero un spital nou.

Dar cum situația financiară a Mioveniului e alta decât cea de la Caransebeș, Dumbravă trebuie să o ia pas cu pas pentru obiectivul pe care și-l propune la final: pacientul să plece mulțumit și sănătos din spital. Asta chiar dacă situația SMUC, cu datorii imense și conturi blocate, este una deloc fericită. Dumbravă mizează însă pe profesionalismul medicilor caransebeșeni. „Țelul nostru final e acela de a aduce servicii medicale cât mai bune pacienților din Caransebeș și din jur. Din păcate, acum trebuie să ne concentrăm pe fenomenul Covid care încă domină, prioritar e să menținem o rată scăzută și apoi, pas cu pas, să modernizăm fiecare secție din acest spital. Am găsit nu cea mai fericită situație, dar nu mă dau bătut, prioritar e să regrupăm colectivul, să deblocăm conturile și să terminăm cu arieratele. Nu putem face minuni peste noapte, dar cred că o vom scoate la lumină și cu arieratele. M-am întâlnit cu medicii, cu unii mă cunoșteam deja, nu trebuie să aibă emoții, tot ce facem noi, auxiliarii, e ca la fotbal, noi suntem ăia din spate care centrează pentru atacanți să înscrie. Medicii trebuie promovați, respectați, ajutați să-și facă treaba în folosul pacientului”, dă asigurări noul manager.

Acesta nu renunță la ideea unui nou spital, astfel că va veni în fața conducerii administrației locale cu două variante: „Ce ar însemna reabilitarea spitalului existent, în cifre concrete, și ce ar reprezenta construcția unui spital de jos și apoi vom decide în funcție de ce vrea comunitatea locală. Până atunci, hai să punem lucrurile în normalitate în cel pe care-l avem acum, până la acel spital nou”.

JCS-R.M.