Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Turisto-cocalarii care în urmă cu o lună mutilau cascada Beușnița rămân pe mai departe neidentificați. Asta deși Grupul Ecologic de Colaborare Nera a informat instituțiile abilitate, în speță Garda de Mediu, Administraţia Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Instituţia Prefectului şi Poliţia Caraș-Severin despre situația de la cascadă.

„Singura autoritate care a trimis un răspuns în termen legal este Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin care precizează că <<până în prezent nu s-a reuşit identificarea persoanelor care au scrijelit muşchiul de pe peretele cascadei, cazul rămânând în atenţia IPJ Caraş – Severin>>. Celelalte autorităţi cu responsabilităţi directe nu au trimis un raspuns formal, dar din discuţiile avute a rezultat că, în situaţia neidentificării făptaşilor, o sancţiune în domeniul protecţiei naturii ar trebui aplicată Administraţiei Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, structură din cadrul RNP Romsilva care administrează patrimoniul natural al Parcului. În situaţii similare însă, care au avut loc atât în parcurile naţionale din sudul Banatului, cât şi în celelalte parcuri naţionale din România care nu au un plan de management aprobat, sancţiunile sub formă de amenzi au fost anulate de instanţele de judecată. Motivul este acela că aplicarea legii ariilor naturale protejate în astfel de parcuri are un caracter ambiguu şi interpretabil, iar avocaţii Romsilva s-au specializat în astfel de cauze în cei 12 ani de când aceste administraţii de parcuri lucrează (este greu de spus ce anume) fără planuri de management aprobate prin Ordin al Ministrului Mediului”, precizează GEC Nera într-un comunicat de presă.

Activiștii de mediu se tem însă că acesta este doar începutul și că pseudo-turiștii ajunși în zonă vor găsi și alte obiective de vandalizat. „Urmează a fi mutilată cascada Bigăr din acelaşi Parc ? Posibil ! Între timp ministrul Mediului face ce ştie mai bine, adică un joc de consolidare a imagini personale pe toate televiziunile”, spun cei de la GEC Nera, potrivit cărora soluția pentru aceste probleme ar fi „aprobarea cât mai rapidă a proiectului de plan de management al Parcului, care se află depus de mai bine de un an de zile la Ministerul Mediului, în aşa fel ca el să devină act oficial de reglementare pentru activităţile din parc, iar legea ariilor naturale protejate să poată fi aplicată şi aici”.