Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – La nici doi ani de la inaugurare, centura de ocolire a municipiului este în pericol de a fi din nou închisă din cauza problemelor apărute la viaductul din apropierea aeroportului.În urma articolelor apărute în JCS, mai mulți locuitori din Caransebeș ne-au sunat la redacție să ne spună că nu doresc din nou ca TIR-urile să le treacă prin fața geamurilor. Și au dreptate, atât timp cât vehiculele grele au centura de ocolire a municipiului, numai că această variantă pare să nu mai fie plauzibilă, cel puțin pentru această vară. De această dată, pentru că au apărut probleme la viaductul din apropierea aeroportului.

Surse din interiorul Copisa spun că viaductul s-ar putea prăbuși în cazul în care nu se intervine de urgență pentru consolidarea lucrării, astfel că s-a cerut deja acordul administrației locale pentru devierea traficului greu prin interiorul Caransebeșului pentru o perioada de câteva luni, acord care până acum nu a venit. Asta pentru că cei care conduc urbea de pe Timiș și Sebeș vor, aşa cum JCS a mai scris, ca cei de la Copisa să remedieze mai întâi toate problemele create pe străzile de interior, vara trecută, de mașinile grele care au traversat Caransebeșul de la un capăt la altul, după ce centura de ocolire a fost iarăși închisă pentru reparații.

Conform unor specialiști, lucrările pentru consolidarea viaductului ar putea dura chiar şi peste trei luni, din cauză că „în zona afectată, viaductul trebuie pur și simplu ras și construit din nou de la zero“. Asta în condițiile în care s-au plătit pentru această lucrare peste 30 de milioane de euro.

Tot specialiștii spun că „proiectantul lucrării ar fi trebuit să știe că pământul cedează în anumite locuri de pe traseul centurii“. Că nu s-a întâmplat așa stau dovadă problemele apărute în ultimele săptămâni, pentru care constructorul a cerut devierea și închiderea circulației. Dar, așa cum se întamplă în cazul multor lucrări de acest gen realizate în România ultimilor ani, nimeni nu va raspunde pentru astfel de probleme ale căror efecte se răsfrâng tot asupra oamenilor simpli…

Nina Curiţa