Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – WeWilder este un proiect ambiţios al WWF România în colaborare cu o companie din Timişoara, fiind primul campus de co-working în natură din ţară!

După proiectul MuMa Hut, acea căsuţă de lemn din inima naturii, WWF România, alături de comunitatea locală din comuna Armeniş şi de inovatori în arhitectură sustenabilă, a început recent lucrările la un nou proiect denumit WeWilder, care este de fapt un campus în natură, primul de acest gen din România. Campusul își propune să fie locul de întâlnire pentru freelancers, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici, totul pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în mijlocul naturii sălbatice.

„Viziunea noastră pentru WeWilder este să dăm naștere unui centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. Ca freelancer poți să să lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și în schimb să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoară proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder și, odată validat modelul, intenția echipei este să învățăm, rafinăm și multiplicăm în alte zone prioritare de conservare din regiune. Ce înseamnă economie verde și circulară la scara unei societăți? Vom creiona idei și rețete împreună cu partenerii ce se alătură acestui loc“, a spus Orieta Hulea, director WWF-România.

Anul acesta, campusul WeWilder din comuna Armeniş se va compune din trei căsuțe din lemn, numite chilii, și un spațiu central denumit Zâna, care adăpostește o zonă de co-working, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Campusul s-a adaptat la realitatea actuală afectată de pandemie. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru un laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane. WeWilder este amplasat într-o grădină înconjurată de arbori şi va fi transformată într-un colț de rai cu specii locale ce sporesc biodiversitatea. Pe lângă plantarea unor păduri în miniatură lângă fiecare căsuță şi aici vorbim de paltin, frasin sau mesteacăn, va exista și o pădure mixtă. WeWilder va găzdui și o grădină de legume dar și o zonă pentru permacultură, precum și un loc dedicat învățării cositului tradițional, esențial pentru biodiversitatea pajiștilor.

Nu va fi uitată nici bucătăria comunitară care va fi de asemenea un catalizator important al economiei locale. Localnicii vor oferi aici ingrediente locale de calitate, care vor fi servite în cadrul brunch-urilor, experiențelor culinare, pentru oaspeții veniți să colaboreze cu localnicii și vor produce snack-uri din fructe pentru drumeții sau pentru întâlniri de lucru și workshopuri.

Anul viitor, după finalizarea primei etape, WeWilder își propune să completeze campusul cu alte 4 căsuțe. Dar toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul unei companii din Timişoara care a finanţat acest proiect cu suma de 100.000 de dolari, la care s-a mai adăugat şi sprijinul altor parteneri care au contribuit cu expertiză sau materiale, investiţia totală ridicându-se la circa 200.000 de dolari.

JCS-Nicoleta Moraru