Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – „Eu am fost dispus să accept presiunea pe care mi-a făcut-o Opoziția, pentru a aduce acești bani în județ. Nu la valoarea și cuantumul pe care l-au dorit cei erijați în lideri ai Opoziției“, a declarat președintele CJ Romeo Dunca!

După ședința ordinară de Consiliu Județean, din 23 februarie, Romeo Dunca, președintele forului, și-a exprimat părerea de rău că aleșii județului n-au votat prima variantă a proiectului prin care CJ împarte banii localităților cărășene. Nici a doua încercare n-a fost cu succes, dar se pare că a treia e cu noroc, pentru că s-a reușit, în sfârșit, votarea inițiativei, iar primăriile își vor primi banii. Chiar dacă spiritele s-au încins din nou, pe tema conflictului de interese, discuțiile fiind dintre cele mai savuroase.

Au fost propuse din nou tot felul de amendamente, singurul aprobat fiind al liberalilor, care au cerut și votat pentru ca o sumă de 200.000 de lei să fie luată Reșiței și trecută în bugetul celor de la Oțelu Roșu, în cazul cărora alocarea a scăzut inițial de la 1 milion, la 400.000, iar acum a fost fixată la 600.000 de lei. Reșița a primit 2,75 de milioane de lei, Caransebeșul 1,53, Moldova Nouă, Oravița și Băile Herculane câte 1,08 milioane, Anina 1,06 milioane, iar Bocșa 1,03 milioane de lei.
Nu trebuie uitat faptul că, în baza solicitărilor transmise de primării, necesarul de finanțare depășea 457 de milioane de lei, în vreme ce suma repartizată județului e de 32,99 de milioane, reprezentând undeva la 7,21% din necesar! Banii sunt din cotele defalcate din impozitul pe venit, de 6%, și din sumele defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a explicat cum s-a trecut de situația incompatibilităților: „S-au rezolvat în sensul că, ținând cont de scrisorile și adresele care au venit de la primării, cum că parte din sumele alocate pentru diferite destinații – la Reșița pentru drumuri, la Caransebeș pentru cultură – s-au acoperit din bugetele locale, și consilierii au considerat că pot să voteze. Și-au asumat, au votat și banii vor fi distribuiți printre primării. Sper să nu avem alte blocaje. Dacă le vom avea din partea opoziției, primarii vor simți acest lucru. Îmi pare rău, sper să depășim acest moment și primăriile să poată să beneficieze de sursele respective“.

Oficialul a ținut să sublinieze că „n-am făcut nicio înțelegere pentru că ei (cei din Opoziție – n.r.) n-au făcut nimic ca să treacă. În continuare au dorit să blocheze, dar am găsit soluția ca să putem aduce aceste surse financiare primăriilor care au nevoie. Asta am făcut! Am fost dispus, la un moment dat, să accept presiunea pe care mi-au făcut-o consilierii Opoziției, reprezentanții Opoziției în salonul alb, când mi-au spus că dacă dau un milion trece. Am fost tentat și am zis că nu un milion, că n-am de unde să-l iau, dar poate că 600.000 aș găsi. Din fericire pentru primării, n-a trebuit să luăm de la multe, așa cum ar fi dorit, ci am găsit o soluție prin care am luat de la o primărie care nu avea nevoile astea, sau avea nevoi mult mai mici decât cele pe care le aveau alte primării, și ați văzut votul“, a spus Dunca, referindu-se la cele 600.000 luate inițial de la Oțelu Roșu.

Cel mai vitregit dintre vitregiții împărțelii, primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, crede că președintele Dunca ar fi supărat pe el pentru recentele declarații publice pe care le-a făcut. Dar spune că orașul său a fost primul UAT din județ care și-a votat bugetul, prezentând succint o listă a investițiilor ce urmează să se facă anul acesta. Și asta fără banii de la CJ, pe care urmează să-i cuprindă într-o rectificare de buget. „Din suflet spun, mi-aș dori ca dl președinte Dunca să reușească măcar jumătate din ceea ce am să reușesc eu să fac anul acesta pentru orașul Oțelu Roșu. Dar, sincer, am mari îndoieli, eu îi doresc succes“.

Cât despre negocierile din salonul alb, președintele CJ a precizat că, „până la urmă s-a și văzut cam care au fost aranjamentele, pentru că au urmat alegerile și cei care au fost acolo, în salonul alb, fiecare s-a ales câte o funcție babană, susținută probabil de reprezentanți sau de membri de prin teritoriu. Și am văzut mai departe și costul plătit de celelalte partide care s-au sacrificat pentru această pace a Opoziției aici în județ și și-au transferat primarii… ați văzut ce s-a întâmplat, 12 primari au trecut în altă parte. Așa îmi explic negocierile astea sau presiunea care a fost pusă pe noi“.

Important este că, până la urmă, banii sunt alocați primăriilor.

JCS-Antoniu Mocanu