Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – O serie de unităţi administrativ-teritoriale au fost descoperite de Curtea de Conturi că nu prea au jonglat legal banii din buget.

Atunci când se măresc taxele pentru diverse servicii, cum ar fi gunoi, apă ori canalizare, cetăţenii sunt nemulţumiţi. Consiliile locale încearcă să acopere ceea ce nu se poate lua din buzunarul omului. Însă, vine Curtea de Conturi şi decide: plăţi nelegale. Astfel de plăţi nelegale au fost descoperite cu nemiluita în bugetele locale din Caraş-Severin. De exemplu, opt unităţi administrativ teritoriale din judeţ sunt acuzate de plăţi nelegale deoarece taxa de salubrizare pentru servicii de salubrizare prestate în folosul comunității, în condițiile în care nivelul taxei speciale stabilită și aprobată de autoritatea deliberativă, nu acoperă costul efectiv al serviciului de salubrizare și nu a fost aprobată o subvenție din bugetul local în acest scop. Acest aspect a fost constatat la: Mehadia (96 mii lei), Doclin (52 mii lei), Prigor (29 mii lei), Sacu (29 mii lei), Ciudanovița (27 mii lei), Bănia (43 mii lei), Bucoșnița (12 mii lei) și Vermeș (7 mii lei). Plată nelegală este considerată şi acceptarea la plată și decontarea unor valori mai mari decât tarifele aprobate de Consiliul Local pentru transportul deșeurilor menajere cum s-a constatat la Primăria Moldova Nouă (34 mii lei).

Plăți nelegale din bugetul local pentru servicii de furnizare apă potabilă și canalizare prestate pentru populația de pe raza unității administrativ-teritoriale, fără ca aceste cheltuieli să fie recuperate de la beneficiarii serviciilor, întrucât taxa stabilită și aprobată de autoritatea deliberativă nu a fost corect fundamentată, astfel încât să acopere costul efectiv pentru prestarea acestor servicii, au fost efectuate de şapte primării: Socol (131 mii lei), Sacu (124 mii lei), Domașnea (87 mii lei), Bucoșnița (18 mii lei), Brebu (13 mii lei), Ezeriș (13 mii lei) și Lupac (1 mii lei);

Şi Primăria Ezeriş este acuzată că a efectuat plăți nelegale de 51 de mii de lei pentru achiziționarea și montarea a 4 porți agabaritice pe drumurile publice, fără a avea la bază autorizările legale.

Primăria Reşiţa a făcut plata nelegală a unor despăgubiri și onorarii ca urmare a includerii în contractele de concesiune încheiate de Serviciul Public Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat al Municipiului Reșița – ordonator terțiar de credite al Primăriei Reșița pentru activitatea de administrare a parcărilor publice cu plată din municipiu și pentru activitatea de blocare a autovehiculelor staționate neregulamentar, precum și de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor abandonate, a unui număr de parcări nejustificat de mare, precum și a unor clauze de reziliere defavorabile municipiului Reșița. Plata nelegală este de 506 mii lei. Sigur, toate primăriile trebuie să transforme plăţile nelegale în plăţi justificate.