Caraş-Severin, Romania

SOCOL – După ce, mai demult, la şcoala din satul Câmpia s-au finalizat lucrări derulate prin PNDL 2, două unităţi de învăţământ sunt în curs de eficientizare energetică graţie altor două proiecte finanţate din aceeaşi sursă!

Este vorba despre Școala Gimnazială „Sf. Sava” din Socol, respectiv şcoala primară din Zlatiţa. Pe lângă „îmbrăcarea” clădirilor, proiectele cu valori de 1,1 milioane de lei, respectiv 1,3 milioane de lei, mai prevăd echiparea şcolilor cu sisteme antiincendiu, precum şi reabilitarea grupurilor sanitare şi tâmplărie interioară. Din declaraţia primăriţei Olgiţa Ghiţă, reţinem că investiţiile în cele două şcoli vor continua acestea urmând a fi dotate cu mobilier nou din bugetul local.

Proiecte similare, pentru alte două clădiri, au fost depuse pe componenta C10 a PNRR. Unul vizează clădirea fostei grădiniţe de la Zlatiţa, clădire în care nu se mai desfăşoară activităţi educaţionale de aproximativ zece ani. Asta deoarece, deşi satul are cei mai mulţi copii preşcolari şi în clasele I-IV, atât grădiniţa, cât şi şcoala funcţionează într-o singură clădire. De aceea, fosta grădiniţă a fost transformată în centru multifuncţional care, printre altele, va dispune de o bibliotecă electronică şi de un spaţiu unde se va putea juca şah. Asta va face ca centrul să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă. Acest proiect se ridică la valoarea de aproximativ 150.000 de euro.

Al doilea proiect vizează căminul cultural din Socol, investiţia ridicându-se la aproape 100.000 de euro. „Aceste sume acoperă doar eficientizarea energetică, alte investiţii urmând a fi făcute din bugetul local. Pe componenta C10, e disponibilă o anumită sumă de bani cu care se poate eficientiza energetic o anumită suprafaţă. Trebuia să ne încadrăm în parametri, deşi noi am fi vrut să fi depus mai multe proiecte”, a precizat doamna primar despre proiectele care aşteaptă răspunsul PNRR.

Tot din bugetul local, la Zlatiţa, primăria va amenaja un teren de sport în aer liber, investiţia ridicându-se la 450.000 de lei. Am reţinut că lucrările stau să înceapă şi că, spre sfârşitul anului, localnicii putea vor juca fotbal pe noul teren de sport.

JCS-Ionel Ivaşcu