Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – După ce anul trecut gradul de încasare s-a situat în jurul procentului de 70%, municipalitatea s-a gândit la clemenţă.Potrivit unui raport întocmit de către Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al municipiului Reşiţa, în primele luni ale lui 2011, încasările din concesionări şi închirieri s-au situat sub nivelul celor doi ani anteriori, consideraţi vârful crizei. Documentul stabileşte faptul că, în nouă luni, în loc să încaseze 1,87 milioane, direcţia a încasat cu 1,32 milioane, ceea ce reprezintă un grad de încasare de 70,47%.

Acesta este motivul pentru care s-a decis aprobarea în consiliul local a unei facilităţi care să stimuleze cumva plăţile. Astfel, persoanele fizice care achită integral, până în 31 martie, debitele restante principale existente în sold, reprezentând chiriile rămase de achitat, beneficiază de scutire de la plata majorărilor de întârziere. Facilitatea se acordă în baza unei cereri depuse la Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al municipiului Reşiţa, la care se anexează dovada achitării integrale a debitelor principale restante, existente în sold, precum şi copia cărţii de identitate.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, purtând semnătura consilierilor locali Codruţa Hamat şi Toma Anderca, care au promovat documentul, se arată: „Această măsură se impune şi datorită faptului că la nivelul municipiului Reşiţa, numărul chiriaşilor cu venituri reduse este foarte mare, pentru care considerăm că, prin acordarea acestei facilităţi fiscale până în 31 martie, persoanele fizice vor fi impulsionate să achite integral aceste debite. Facem menţiunea că în vara anului trecut, când a mai fost iniţiată o asemenea măsură, au fost recuperate debite restante de la un număr de 146 de chiriaşi, recuperându-se o sumă de peste 82.000 lei“.

Aceştia au considerat că măsura este necesară mai ales pentru faptul că activitatea de colectare a chiriilor pentru locuinţe reprezintă o componentă majoră în susţinerea bugetului local.

Antoniu Mocanu