Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste câteva zile, mai exact în 24 octombrie, administratorii judiciari ai UCM Reşiţa scot la licitaţie Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Licitaţia porneşte de la suma de 6.049.262 euro + TVA!

În cazul în care obiectivul nu este adjudecat, licitaţia se repetă în 31 octombrie, dar şi în 7, 14 şi 21 noiembrie 2022. Atunci când am scris despre obiectivele scoase la licitaţie pentru rotunjirea veniturilor UCMR, reşiţenii întrebau de ce nu cumpără Primăria Reşiţa acest obiectiv. Întrebare la care ne-a răspuns primarul Reşiţei, Nelu Popa. „Suntem interesaţi de Casa de Cultură, însă preţul de evaluare este exagerat, undeva la 600 de euro/mp pentru tot ce este acolo. Păi acea clădire necesită investiţii de încă 5-6 milioane de euro“, a spus Popa.

Mai mult, edilul susţine că întotdeauna municipalitatea a fost interesată de activele UCMR:Primăria Reşiţa urmăreşte cu foarte mare atenţie ce se întâmplă cu obiectivele uzinei reşiţene, drept dovadă este şi faptul că de la începutul mandatului meu, adică din 2016, am derulat o serie de întâlniri şi discuţii cu responsabilii AVAS pentru a pune la dispoziţia investitorilor Platforma Mociur, acele 40 de hectare. După acea platformă am avut în vedere Casa de Cultură, o clădire de 10 mii de metri pătraţi, cea mai reprezentativă în acest domeniu, din România. Un alt obiectiv de care am fost interesaţi a fost Grădiniţa din Moroasa, pentru care Primăria Reşița plătea 14.000 de euro chirie/lună. Am discutat, au coborât chiria la 7000 de euro/lună. Chiar săptămânile trecute am făcut o ofertă la AVAS pentru achiziţionarea acestui imobil“.

Un alt activ al UCMR, luat în vizor de Primăria Reşiţa este terenul unde se află Piaţa Ocico. „Am discutat cu dl Cosmin Ursoniu, directorul general al UCMR, să ne anunţe despre orice activ al uzinei, altele decât cele care vor fi preluate de Hidroelectrica, pentru a le analiza şi a vedea dacă sunt utile comunităţii. Revenind la Casa de Cultură, da, suntem interesaţi, dar nu la preţul de 6 milioane de euro. Am transmis celor de la AVAS că Primăria Reşiţa pune în discuţie achiziţia Casei de Cultură la un preţ situat între un milion-două milioane de euro, maxim două milioane de euro. E prea mult 600 de euro/mp. Şi o să vă dau două exemple: Hotelul Semenic are exact 10.000 de metri pătrați construiţi şi are o valoare de lichidare de 1,6 milioane de euro, iar Institutul de Proiectări de pe Calea Caransebeşului, care are undeva la 12.000 de metri pătraţi construiţi, a fost achiziţionat de Primăria Reşiţa la 1,2 milioane de euro plătibili în 24 de rate. Deci, suntem interesaţi de Casa de Cultură, dar, ca să fie clar, dacă comparăm Casa de Cultură cu Hotelul Semenic şi cu Institutul de Proiectări, suma de 6 milioane de euro este absolut nejustificată. Aşteptăm să coboare paşii licitaţiei până la o sumă rezonabilă şi acolo vom interveni pentru că urmează să facem acolo un proiect european, iar investiţiile ulterioare vor fi substanţiale“, ne-a mai declarat primarul Reşiţei, Nelu Popa.

JCS-Nina Curiţa