Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăria Reşiţa vrea să ştie cu exactitate toate problemele existente în oraş, indiferent de natura lor. În acest sens, va fi implementată o aplicaţie de implicare civică prin care, direct de pe telefonul mobil, reşiţenii vor putea sesiza neregulile!

Un proiect informatic pilot va pune Reşiţa pe harta oraşelor cu aplicaţii pentru telefoanele inteligente. Ea va fi implementată de firma Life is Hard (Viaţa este grea), cu care municipalitatea a încheiat deja un protocol de colaborare, valoarea totală a proiectului, fără TVA, fiind de 60.000 de lei. Banii nu vor fi plătiţi de către Primăria Reşiţa, ci vor fi oferiţi în mod gratuit, în cadrul iniţiativei de digitalizare a serviciilor administrative locale, costurile fiind suportate în totalitate de firma respectivă, fiind vorba despre un proiect cu finanţare europeană.

Primarul Ioan Popa ne explică: „E o firmă care a făcut câteva aplicaţii inteligente în Cluj, Oradea şi Sibiu, sunt nişte aplicaţii prin care, dacă dvs vedeţi o problemă în oraş, o groapă, o canalizare spartă sau e o zonă unde e întrerupt curentul electric, iluminatul stradal, mai ştiu eu ce, intraţi pe aplicaţie, pe Primăria Reşiţa, ne informaţi şi noi suntem anunţaţi imediat. E o modalitate foarte rapidă de a aduce la cunoştinţa Primăriei orice probleme sunt în oraş. E o interacţiune între cetăţeni şi administraţia publică“. Aplicaţia are module despre sănătatea oraşului şi pentru alerte, ce vor oferi notificări şi posibilitatea de raportare a problemelor.

Din anexa la protocolul de colaborare putem afla că, până în 28 februarie, vom avea „aplicaţia mobilă de implicare civică în viaţa comunităţii, prin intermediul căreia cetăţenii pot raporta problemele din localitate. Primăria Reşiţa poate să trimită informări şi atenţionări către cetăţeni cu privire la probleme şi evenimente sub forma de notificări push. Soluţia permite cetăţenilor să raporteze şi să cartografieze (să indice pe hartă) probleme care-i deranjează în municipiu, indiferent că vorbim de o groapă în asfalt, o clădire a cărei faţadă pune în pericol trecătorii, o bancă vandalizată în parc, gunoaie depozitate în mod necorespunzător, un semafor defect, lucrări nesemnalizate, deşeuri, poluare fonică sau congestie în trafic. Aceştia vor putea fi informaţi prin notificările trimise de către Primărie cu privire la evenimentele care pot să le afecteze activitatea lor de zi cu zi. Grupul ţintă căruia i se adresează (beneficiarii finali) sunt cetăţenii municipiului, indiferent de vârstă“.

Potrivit documentului, această aplicaţie va constitui „un bun mijloc de evaluare a problemelor cu care se confruntă cetăţenii municipiului, atunci când vorbim de infrastructură, de calitatea vieţii. Cetăţenii pot raporta probleme, pot vota prioritatea unor probleme raportate. Municipiul Reşiţa poate prioritiza rezolvarea unor probleme în funcţie de numărul de raportări pentru respectiva problemă sau în funcţie de numărul de voturi. Poate fi astfel mult mai receptivă la nevoile cetăţenilor. De asemenea, cetăţenii pot primi informări cu privire la eventualele lucrări care se efectuează în anumite zone sau ore şi care ar putea să-i afecteze, pot accesa informaţii cu privire la calitatea vieţii: calitatea aerului, nivelul criminalităţii, pot accesa informaţii cu privire la numărul de intervenţii ale pompierilor şi ale salvării“.

JCS-Antoniu Mocanu

 

6 Comments

 1. Este buna initiativa ,dar cati dintre cei care semnaleaza sunt persoane credibile ?.In orasul Resita sunt multe probleme de rezolvat ,acum ramane de vazut daca Primaria si va face ceva la remedierea acestor probleme.Am vazut multe zone in care iluminatul stradal nu functioneaza incepand cu zona din fata Pasajului,la Muncitoresc partea din dreapta cand mergi in sus,dar si in Govandar in fata Casei de copii pe str.Trei Ape,iar la Muncitoresc pe langa Barzava unde se construieste magazinul Profi este o mizerie mare ,multe gunoaie aruncate in rau si pe langa ,acolo unde sta o familie de asistati sociali cu mai multi copii care arunca tot in Barzava.As dori pe aceasta cale ca Primaria sa ia masuri urgente !.

 2. dupa aproape 3 ani si jumatate, primaria vrea saafle cum ,nu stiu, ce pb sint in resita? bun, dar mult prea tirziu, iar unele pb se stiu, sint structurale nu de gropi in asfalt, e vorba, ci de cei 60.000 lei, adica 600 milioane vechi. bravos primaria resita,o noutate in domeniu pe meleaguri carasene. dar are un serviciu de relatii cu publicul si nu da mai nimic acolo, dar primarul nostru are bani la buget din taxele marite cu 50% ? nu?

  • Padurean Tiberiu Reply

   Iată în sfârșit o initiativa Smart a primăriei. Cu toate acestea , deși am efectuat o sesizare către Primaria Resita
   cu privire la o serie de nereguli cu privire la starea în care se afla noul cartier Valea Cilnicelului, care a primit și un nume de strada ( Poet Ioan Chichere ), nu primit nici un răspuns decât din partea Poliției Locale dar fara vreun rezultat concret
   Astăzi 19.03.20 făcut poze in preajma tenorului izvor denumit de cetățenii reșițeni ” din spatele RRR ” , poze in care se poate vedea responsabilitatea civica a celor care vin după apa acolo. Dezastrul de acolo a fost completat cu aruncarea in jurul izvorului, pe langa tot felul de felul de deșeuri și a unor măști faciale pline de sânge, măști care au rămas acolo și care prezintă un pericol public. Rog pe aceasta cale să se ia măsuri urgente , până nu este prea târziu. Personal nu mai pot sa fiu om de serviciu al Primăriei , in fiecare săptămână
   Solicit o inspectie din partea factorilor competenți in acea zona, daca domnului primar „Smart” ii este teama sau este sub demnitatea sa

 3. Eu am remarcat ca suntem in 13 februarie si inca stam cu ornamentele si pomul de craciun impodobit in parcul tricolorului, la fel si steagurile montate ptr ziua de 1 decembrie. Poate vor sa le lase asa pana iarna viitoare ca sa nu se mai osteneasca atunci iar cu montajul.

 4. Dacă lui nea asta, care a ajuns primar, îi păsa de resiteni si de problemele lor, putea macar sa țină audiențe si le afla gratis, sau chiar mai mult, atunci când resiteni i-au transmis problemele în scris prin adrese oficiale, l-a durut in _ _ _ de ei, le-a răspuns la misto: „așteptați ca voi face un studiu de fezabilitate cu firma ^x^, pentru problemele voastre, dar le voi rezolva la pastele cailor”. Pe cine crezi ca mai prostești primare???

 5. d-lui @cristi..aveti perfecta dreptate,trei ani si sase luni l-au interesat decat obiectivele care ii influentau bunul mers al afacerilor sale…ultimele sase luni si-a adus aminte de Resita…stai linistit,creduli sunt suficienti,am folosit un termen care sa nu duca la cenzura…cititorii inteleg.Oricum ,cred ca platforma se va bloca de cate probleme sunt in Resita si rezolvare un mare zero.Apropo deca tot sesizam..cand trecerea de pietoni de la Intim va fi trecere de pietoni adica masinile parcate efectiv aiurea nu vor mai incurca pietonii sa treaca in siguranta strada,cand masina de aprovizionare al firmei Euroclass va folosi locul special amenajat ,acum e parcarea hotelului,cand cele doua masini parcate in fiecare dimineata aiurea incurca circulatia copiilor care se duc spre scoala…comunitarii lucreaza de la 8.00 la 1600?in zorii zilei Resita nu mai are cine sa o protejeze?acest lucru valabil sim noaptea..cand vor disparea cei doi-trei smecheri cu tobe modificate la masini care polueaza fonic…interesant ca si noaptea circule fara menajamente …efecte zero

Adaugă comentariu