Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – O spun cei de la Asociaţia Acasă în Banat, care intenţionează să pună în valoare obiectivele turistice ale comunei!

Proiectul „Turist în Banat“ al asociației se află printre cele 9 câștigătoare ale finanțării oferite de Fundaţia Orange în cadrul programului „Susține un ONG!”. Este al treilea an în care această asociaţie este parteneră cu Fundația Orange pentru punerea în valoare a patrimoniului rural din județul Caraș-Severin.

Prima acţiune din cadrul proiectului „Turist în Banat“ se va desfăşura între 20-22 mai. În cadrul proiectului „Turist în Banat“, echipa de la Acasă în Banat și Fundația Orange îşi unesc astfel forțele pentru a promova obiectivele turistice din comuna Prigor. Amplasată pe Valea Almăjului, comuna cu cinci sate (Prigor, Borlovenii Vechi, Borlovenii Noi, Pătaș și Putna) este traversată în lungime de Via Transilvanica, având cel mai lung traseu de pe teritoriul unei singure comune. Cu peisaje naturale spectaculoase, cu case grănicerești vechi de peste 200 de ani, cu peste 20 de mori de apă, clădiri istorice, tradiții și meșteșuguri, Prigorul poate fi pus mai bine în valoare pentru a-și păstra și pe mai departe toate aceste bogății.

Cei de la Acasă în Banat şi-au propus ca în acest an, cu sprijinul Fundaţiei Orange şi al Primăriei Prigor, dar şi cu ajutorul voluntarilor care se vor alătura acestui proiect, şă amenajeze accesul către obiectivele turistice. De asemenea, vor fi făcute mai multe lucrări de întreținere pentru protejarea acestora, vor fi amplasate semnalizări și informații turistice astfel încât, orice vizitator să poată găsi informațiile necesare.

„Prigorul este o comună cu un potențial turistic extraordinar. Aici poți petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poți afla povestea satelor sau a locurilor, poți gusta diferite bunătăți locale. Dar în acest moment, turistul care vine în zonă nu se oprește aici pentru că nu cunoaște toate aceste bogății și de multe ori nu știe cum să ajungă la ele. În acest an ne vom uni forțele cu toții și, alături de comunitatea locală, vrem să arătăm cum se poate face un turism responsabil, cu intervenții bine țintite, iar Prigorul să devină un reper în Valea Almăjului“, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul „Turist în Banat“ cuprinde trei acţiuni cu voluntari, iar prima dintre ele va avea loc în comuna Prigor în perioada 20-22 mai. În cele trei evenimente, voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă şi vor monta indicatoare turistice.

JCS-Nicoleta Moraru