REȘIȚA – La Reșița a fost emisă, în dimineața zilei de miercuri, prima carte electronică de identitate din județul Caraș-Severin. Evenimentul a fost marcat printr-o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și de Corina Vîrvoni-Pirici, directorul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor!
„De astăzi, la Reșița, iar din luna iunie și în celelalte servicii din județ, pot fi emise noile cărți de identitate. Sunt într-un format nou, mai mic, mai sigur și mai practic decât cele vechi.“, a declarat Silviu Hurduzeu, adăugând că „aceste cărți de identitate sunt prevăzute cu cip și se eliberează la cerere, în baza unei programări online“. Hurduzeu este, de altfel, și primul cetățean din județ care a fost înregistrat în noul sistem. „Totul se face digitalizat, iar valabilitatea este de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani și de 4 ani pentru cele între 14 și 18 ani. Sunt onorat și bucuros că astăzi am fost aici, la Reșița, la Serviciul de Evidență a Populației, pentru că am eliberat noua carte de identitate.“, a precizat acesta.
Directoarea instituției județene, Corina Vîrvoni-Pirici, a explicat contextul în care au fost introduse noile buletine electronice: „Aceste documente au fost create pentru a ne alinia normelor europene privind libera circulație în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen. Emiterea lor începe, pentru început, în Reșița, prin programare online pe platforma hub.mai.gov.ro, urmând ca în iunie să extindem treptat și în celelalte localități.“
Şefa Evidenţei Persoanelor a menționat că primele unități care vor primi acces la sistem sunt Caransebeș, Oravița și Bocșa, „orașe cu un volum mare de activitate, care deservesc și multe comune“. „Cărțile de identitate electronice vor fi eliberate și copiilor sub 14 ani, de la o zi, exact ca în cazul pașapoartelor, dar această etapă va fi lansată ulterior.“, a spus Corina Vîrvoni-Pirici. Ea a adăugat că și cetățenii români cu domiciliul în străinătate vor putea primi acte de identitate, nu doar pașapoarte, așa cum era până acum.
În ceea ce privește procesul de eliberare, Vîrvoni – Pirici a explicat că durează aproximativ 15 zile. „Documentele se preiau la nivel local, dar sunt tipărite centralizat la București, prin Imprimeria Națională. După verificarea finală, sunt trimise înapoi la serviciul unde s-a depus cererea.“
Un element de noutate important: domiciliul nu mai apare tipărit pe noua carte de identitate, ci este stocat în cip. De asemenea, se intenționează ca în viitor cipul să integreze și cardul de sănătate. „Cartea actuală de identitate rămâne în vigoare până la data expirării sau până când apar modificări importante, cum ar fi căsătoria. După aceea, se va elibera doar cartea electronică. Nu se mai emite formatul clasic.“, a explicat Vîrvoni.
Pentru cei care nu doresc un buletin cu cip, se pregătește o variantă simplă, în același format fizic, dar fără componenta electronică. Aceasta este disponibilă deocamdată doar în câteva județe pilot. „Cea mai importantă diferență între vechile buletine și cele noi este legată de securitate. Cartea de identitate clasică este cea mai ușor de falsificat din Uniunea Europeană. De aceea, s-a impus această măsură. Noul buletin este mult mai sigur.“, a încheiat Corina Vîrvoni Pirici.
Noua carte de identitate permite, de asemenea, călătoria în spațiul Schengen și în țările cu care România are acorduri bilaterale, precum Serbia sau Republica Moldova. Iar copiii care dețin acest document pot trece frontiera însoțiți de părinți, fără a mai fi nevoie de pașaport.
JCS-Denis Dutca
1 Comentariu
Mare om , mare realizare