Caraş-Severin, Romania

ROMÂNIA – Se împlinesc 17 ani de la semnarea Tratatului care a consfințit aderarea României la Uniunea Europeană, un moment pe care românii îl așteptau ca pe o șansă concretă de consolidare a democrației și dezvoltare economică.

„Privind în urmă la beneficiile pe care ni le-a adus apartenența la Uniunea Europeană, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună pentru România și pentru români: triplarea produsului intern brut al României comparativ cu cel înregistrat la momentul aderării, stabilitate economică și socială, liberă circulație pentru cetățeni, bunuri și servicii, acces liber pe piața unică europeană pentru antreprenorii români și sprijin acordat prin finanțările europene.
România a beneficiat până acum de la Uniunea Europeană de aproape 42 de miliarde de euro net, bani europeni utilizați în diferite proiecte care au contribuit la reducerea unor decalaje de dezvoltare și au stimulat inițiativa privată. În contextul global actual, în care efectele economice și sociale ale pandemiei se suprapun cu criza energetică și cea umanitară provocate de invazia rusă în Ucraina, solidaritatea europeană ne va permite în continuare să susținem reformele necesare de care să beneficieze toți românii și întreaga societate. Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, România va beneficia în următorii ani de aproape 30 de miliarde de euro pentru noi investiții și reforme, în plus față de celelalte instrumente de finanțare europeană. Inclusiv pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, destinat protejării cetățenilor și economiei naționale, beneficiază de susținerea europeană. Din cele 17,3 miliarde lei cât reprezintă valoarea întregului pachet, 9 miliarde de lei vor fi asigurate din fonduri europene. Fie că vorbim despre digitalizare și energie, sănătate și infrastructură, educație și mediu, sprijinul european ne oferă perspectiva unei dezvoltări sustenabile, care își va pune amprenta definitorie asupra modernizării țării și creșterii calității vieții oamenilor.
Guvernul României rămâne ferm angajat obiectivului de a proteja cetățenii și a susține economia, prin investițiile finanțate de la bugetul de stat și din fonduri europene“, susţine premierul Nicolae Ciucă.