Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Asta au vrut să afle vineri inspectorul școlar general Carina Pristavu și inspectorul pe programe educaționale europene Cecilia Clipa de la directorii unităților de învățământ din Caransebeș, indiferent că vorbim de grădinițe sau licee!

Și chiar dacă, așa cum a spus șefa IȘJ, în urbea gugulană se stă mai bine ca în alte zone, și aici sunt probleme. De la asigurarea distanțării sau lipsa personalului de triaj epidemiologic, până la asigurarea dotărilor în eventualitatea cursurilor online.

Pristavu a vorbit despre scenariile care sunt luate în calcul pentru începerea școlii în Caransebeș. „De la grădinițe și până la licee și școli profesionale, s-a discutat despre modul de pregătire a școlilor pentru începerea cursurilor noului an școlar. Ne dorim să putem asigura în condiții optime și de siguranță începerea cursurilor în toate școlile cărășene și am vrut să aflăm direct de la directori, de la reprezentanții părinților și ai autorităților locale ce probleme sunt. S-au propus diverse scenarii, majoritatea școlilor optează pentru scenariul 1, prezența fizică la clasă atât a elevilor, cât și a profesorilor. În Caransebeș există unele școli care vor aplica un scenariu combinat, 1 și 2, de tip învățare hibrid, pe formațiuni de studiu sau pe schimburi, tot cu prezența la școală, dar cu începerea cursurilor eșalonat, pentru evitarea aglomerației. Clasele mici și clasele terminale vor avea program de dimineață, alte școli au venit cu această propunere doar pentru clasele de seral, noi trebuie să fim pregătiți pentru toate cele trei scenarii”, a explicat inspectorul școlar general.

La capitolul dotări, fie că vorbim de materialele de protecție sanitară sau cele necesare cursurilor online, Carina Pristavu i-a îndreptat pe directori către autoritatea locală. Iar unii dintre aceștia i-au transmis că s-au adresat municipalității de câteva luni în acest sens, însă nu au primit nici un răspuns.

„Degeaba am solicitat fonduri că nu ni s-au dat. Nu știm dacă s-a făcut achiziția pentru aceste echipamente, ni s-a spus că s-au făcut demersurile, dar mă gândesc ca dacă erau achiziționate le primeam până acum, că nu le-au achiziționat că să le ducă în altă parte, nu am primit nimic de la Primărie”, a spus Codruța Cristescu, de la Colegiul Național „Traian Doda”, Corpul B, acompaniată în aceeași notă de Florin Bogdea, de la Liceul Tehnologic „Dacia”: „Concret, la Caransebeș ni s-au promis tablete, niciun fel de echipament pentru transmisii live nu s-a aprobat, vă spun pentru că sunt și consilier local și s-au aprobat acele tablete în Consiliul Local, dar nu le-am primit până în momentul de față”.

Șefa învățământului cărășean le-a transmis că a discutat cu viceprimarul cu atribuții de primar Marius Isac și se vor rezolva aceste probleme, în limita posibilităților. „Acolo unde există mai mare nevoie de măști, de dezinfectanți, de materiale de curățenie, de echipamente medicale, vom solicita rectificare bugetară pentru ca fiecare școală să le achiziționeze. Dacă apar probleme, există posibilitatea să se suspende cursurile pentru o clasă sau pentru toată școala și se trece pe online, de aceea este necesar să fie achiziționate tabletele pentru toți elevii din Caransebeș, tablete care au fost solicitate, după cum am înțeles de la directori, și aprobate în Consiliul Local, dar nu se știe de ce nu au fost achiziționate până acum. I-am comunicat domnului Marius Isac ce probleme sunt, inclusiv în regim de urgență să putem rezolva achiziția tabletelor și a celorlalte probleme”, a adăugat Pristavu.

Ar fi nevoie de 1750 de tablete pentru elevii din școlile caransebeșene, iar inspectorul Cecilia Clipa i-a informat pe directori că aceste solicitări trebuie foarte bine fundamentate, pentru ca banii pentru aceste dispozitive să poată fi recuperați din fondurile europene!

JCS-R.M.