Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Că tehnic, judeţul e pregătit aşa cum s-a putut, în limitele bugetelor, proiectelor şi dotărilor!

La nivelul ariei de competenţă a Sistemului judeţean de Gospodărire a Apelor (SGA) se află în diverse stadii de lucru 18 proiecte, dintre care 9 de exploatare şi de întreţinere a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor şi alte 9 de investiţii, din care cele mai multe ale acestora din urmă în fază de proiect studiu. Din prima categorie de lucrări executate, semnificative ca lungime şi volum ar fi cele de la Caransebeş, de reprofilare şi decolmatare a râului Sebeş, în amonte de confluenţa cu Timişul (2 km şi 19.800 mc) sau de la Reşiţa, din sectorul Stavila al Bârzavei (8.300 mc). „În total, până la 30 septembrie au fost executate, din fonduri proprii ale Administraţiei Bazinale de Apă Banat, terasamente la lucrări şi cursuri de 60.000 mc, reprezentând 60% din planificat, cosiri de vegetaţie pe diguri şi alte lucrări pe 244 ha şi vopsitorii la construcţii hidrotehnice pe 78 mp.“, a precizat directorul SGA, Vilhelm Szabo.

Lucrări aflate în execuţie, cum ar fi cele de decolmatare şi reprofilare a pârâului Barheş la Cârnecea şi cele de decolmatare a pârâului Potoc la Caransebeş au fost oprite, ca urmare a defectării excavatoarelor. De altfel, dotarea tehnică a SGA poate fi catalogată oricum, dar nu excedentară, de vreme ce constă în 3 excavatoare şenilate (niciunul funcţional), 3 buldoexcavatoare (1 defect), 3 buldozere (1 defect) şi 2 autobasculante. E vorba despre utilaje performante, în principiu, dar pentru care nu s-a făcut şi achiziţia serviciului de mentenanţă.

Deşi în ultimii ani fenomenele hidrometeorologice au pus la încercare amenajările din judeţ mai cu seamă primăvara, când vine vorba despre vreme, nimic nu este totuşi sigur. „Nu ştim ce pericole vor fi la iarnă, dar am avut în trecut inundaţii şi am ieşit în teren şi de Crăciun sau de Anul Nou. Şi nu odată!“, a adăugat directorul SGA.

JCS-Walter Fleck