Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este declaraţia făcută de Ioan Popa, primarul Reşiţei, în contextul derulării lucrărilor pentru Semenic!

Lucrurile încep să se mişte vizibil şi în cazul celui mai important proiect turistic al judeţului, cel pentru „Dezvoltarea zonei turistice Semenic“. Şi se fac deja pregătiri în teren pentru asta. Şeful administrativului reşiţean a publicat un clip cu câteva lucrări, precizând: „Ţeavă corugată (încreţită – n.r.), producţie Piatra Neamţ, inserţie metalică, diametru 175 de centimetri, 36 de metri lungime, electrofuziune. Mulţumesc echipei implicate! Pregătim cel mai frumos Domeniu Schiabil din România!“.

Nu trebuie omis faptul că proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia au fost scoase la licitaţie de Primăria Reşiţa în 7 septembrie, termenul limită pentru cele 161,5 milioane de lei fără TVA fiind data de 12 octombrie. Şi se estimează că, odată finalizat, proiectul va genera prosperitate pentru oraş şi profit anual între 3 şi 5 milioane de euro. Chiar şi aşa, primarul Ioan Popa are o dezamăgire legată de urbanismul din zonă şi de faptul că în zona montană nu putem avea sate ca-n Austria sau Elveţia, de exemplu, care să arate ca-n poveşti şi care să aibă un anumit grad de uniformizare.

„Acest proiect de dezvoltare a Domeniului Turistic Semenic îl facem în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Primăria Văliug, o comună mică în zona alpină, a precizat edilul în cadrul unei conferinţe UrbanizeHub. Este una dintre comunele fericite care au un arhitect, o domnişoară simpatică. E o chestie rarisimă, pentru că de obicei comunele nu au arhitecţi şi se ocupă judeţul de urbanismul acestora. Dezvoltând o zonă mare, frumoasă, nouă, care poate să genereze un domeniu fantastic în Banatul de Munte, acolo unde am avut primul telescaun din România, în anii ‘47. Îi spun domnişoarei: <<Uite, voi lucraţi la PUG acum, sugestia mea ar fi să luăm exemplul Austriei, al Elveţiei şi să facem nişte reglementări foarte clare în domeniul de locuire. Să facem casele cu acoperiş la un anumit unghi, 15-16 grade, să nu folosim decât culoarea albă sau lemn sau piatră, sau lemn-piatră. Geamurile să fie toate cu canaturi de lemn, chiar dacă ele sunt termopane din plastic. Să folosim lemn, inox, culoarea acoperişului să fie gri-antracit la toate casele>>. La care domnişoara a făcut ochii foarte mari şi-mi spune: <<Dar îmi ţineţi dvs spatele, credeţi că o să rezistăm la presiune?>>“.

Proiectul domeniului schiabil cuprinde două pârtii, cu o lungime totală de 7.946 de metri şi o lăţime medie de aproximativ 30 de metri. Telegondola va avea o lungime pe înclinare de 3.834 de metri, cu o diferență de nivel de 758 metri. Constructorul va avea la dispoziţie pentru încheierea lucrărilor doi ani şi două luni de la data atribuirii. Şi va trebui să asigure şi o garanţie pentru execuţia lucrărilor de minimum trei ani.

JCS-A.M.