Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI – Cristian Gâfu, prefectul județului, a solicitat ca, în cel mai scurt timp, conducerea Direcției pentru Cultură Caraș-Severin şi Primăria Grădinari să găsească soluţii pentru restaurarea Turnului de la Grădinari!

Duminică, prefectul şi Dan Stan, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, analizând modul de organizare al alegerilor locale, au făcut un „ocol” până la Turnul de la Grădinari, monument care scrutează, maiestuos și singur, o parte a Văii Carașului. Originea acestui monument istoric este controversată, ceea ce, din punct de vedere turistic, poate fi un argument pentru reabilitarea și includerea sa într-un circuit turistic alături de cetăţile medievale de la Mehadia, Ilidia, Caraşova și Grădinari.

Un prim punct de vedere susține că Turnul cimitirului fostei localități Cacova, aflat pe raza localității Grădinari, este rămășița unei biserici construite în perioada 1731-1779 și demolată în 1906. Istoricii sunt însă de altă părere. Reputatul istoric Ionel Bota susţine în lucrarea „Ordinul Cavalerilor Teutoni în Ţara Caraşului” o cu totul altă variantă. Conform istoricului, turnul este una din urmele lăsate în Banat de Ordinul Teuton „Order der Bruder vom Deutschen Haus St.Mariens in Jerusalem”. Istoricul e de părere că Turnul din Grădinari, şi azi în picioare, a făcut parte dintr-o organizare militară cândva extinsă, după 1250.

„Nu ne gândim la argumentul reliefului favorabil, dar ne gândim că documentul din 1378, amintind biserica de lemn pe fundament de piatră, de pe moşia Valea („ecclesia partim in lignis et partim in lapidibus constructa”), ar explica în ce măsura vorbim de astfel de continuităţi. Credem că turnul e parte dintr-o construcţie care nu avea, la început destinaţie religioasă”.

Cristian Gâfu, prefectul județului, a solicitat ca, în cel mai scurt timp, conducerea Direcției pentru Cultură şi Primăria Grădinari să stabilească regimul juridic al acestui obiectiv cultural, să elaboreze un proiect/strategie de restaurare și punere în valoare culturală și turistică, respectiv să identifice sursele de finanțare necesare pentru acest obiectiv. Prin valorificarea Turnului, Primăria Grădinari trebuie să urmărească ca Grădinariul să apară pe harta turistică a județului, aspect ce ar determina o dezvoltare economică a comunei.

„Potențialul turistic al județului nostru, cu vestigii istorice și arii naturale protejate, recunoscute de către Ministerul Culturii sau UNESCO, este un avantaj important care trebuie exploatat corespunzător. Consiliile locale care au în administrație astfel de patrimonii istorice, culturale și naturale, au un avantaj pe care trebuie să-l exploateze, deoarece orice plus economic reprezintă un salt al calității vieții locuitorilor din zonele respective“, a mai precizat Cristian Gâfu.

JCS- N.C.