Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă sunt provizorii, rezultatele recensământului provoacă frisoane şi dureri de cap!

În contextul discuţiilor despre existenţa sau inexistenţa unor găuri (negre) în bugetul de stat, Camera de Comerţ şi Industrie a României apreciază, într-un apel public, că reorganizarea administrativă a României ar trebui să devină o axă prioritară a guvernanţilor. Aceasta ar presupune, la nivel naţional, reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15. Suprapusă arondării actualelor Curţi de Apel, putem observa că această variantă de regrupare nu ia, totuşi, în considerare actuala politică de dezvoltare regională. Astfel, Caraş-Severin ar face echipă doar cu Timiş şi Arad, în timp ce al patrulea judeţ al Regiunii de Dezvoltare Vest, Hunedoara, s-ar „uni“ cu Alba şi Sibiu.

Instituţiile publice deconcentrate ar trebui şi ele reorganizate şi regrupate corespunzător. La nivel local, CCIR avansează necesitatea redefinirii noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori şi a noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori. Aplicând această grilă localităţilor judeţului, aşa cum ni le prezintă rezultatele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor – 2021, vom vedea că multe oraşe şi comune nu ar mai putea fi denumite astfel. Am rămâne cu două municipii, Reşiţa (58.393 locuitori) şi Caransebeş (21.714) şi un oraş, Bocşa (12.949). Aceasta, pentru că celelalte nu depăşesc, fiecare, limita celor zece mii de locuitori: Oraviţa (9.346), Moldova Nouă (9.278), Oţelu Roşu (8.497) şi Anina (5.521), în timp ce Băile Herculane (3.346) nu o atinge nici pe cea a celor cinci mii. Între actualele 69 de comune, cel mai mare număr de locuitori îi are Zăvoi (3.514), iar cei mai puţini Brebu Nou (166).

Soluţia viabilă nu ar presupune retrogradarea oraşelor la nivel de comună ci, mai curând, eventuala regrupare a comunelor şi satelor, în beneficiul locuitorilor acestora. În condiţiile în care populaţia rurală este de 117 mii de locuitori, aplicând noul prag nu am mai vorbi de 69 de comune, ci doar de 23. Este adevărat că ar dispărea cel puţin 40 de posturi de primari, fără a mai vorbi de viceprimari, consilieri, secretari şi secretare. Ţinând însă cont de câte lucruri sunt de realizat în acest judeţ, e imposibil să nu găsească chiar şi aşa o modalitate de a se pune în slujba societăţii, de a „respecta Constituţia şi legile ţării şi de a face, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor pentru binele locuitorilor comunei, oraşului, municipiului, judeţului“.

JCS-Walter Fleck