Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Se întreabă Ionuţ Popovici, şeful PMP Caraş-Severin, care susţine că a pierdut şirul promisiunilor care au avut legătură cu UCM Reșița sau Arsenal Reșița!

Doi coloși care cândva făceau ca reședința județului nostru să fie o mândrie națională, care aveau un renume datorită oamenilor care lucrau aici, au ajuns de câțiva ani să fie cartoful fierbinte pe care o mulțime de politicieni s-au tot lăudat că îl pot răci și apoi împărți. Cine mai crede ceva din aceste vorbe goale?

Cel mai recent salvator al industriei din Reșița s-a lăudat a fi premierul Ludovic Orban. Cu măiestria pe care nimeni nu i-o poate contesta, primarul Reșiței, Ioan Popa, i-a furat liderului liberal promisiunea că UCMR nu va mai fi doar o uzină pe care periodic parlamentarii să vină să o viziteze și să spună că vor face ceva pentru a o repune pe picioare. Iată ce spunea Ludovic Orban despre Uzina Constructoare de Mașini Reșița, chiar în centrul orașului, în urmă cu un an și jumătate: „Conversia datoriilor, a creanțelor în acțiuni este foarte posibilă, este legală și este acceptabilă din punct de vedere al legislației europene. Vă garantez că atunci când PNL va ajunge la guvernare va pune pe picioare această uzină care a construit în toată România și care a dus faima muncitorilor din Reșița în toată România!”. PNL a ajuns la guvernare de un an. N-am mai auzit vreo vorbă despre UCMR în perioada asta.

O altă durere a reșițenilor este fabrica de armament Arsenal, aflată parcă într-o eternă etapă de evaluare. La începutul anului 2019, aflam de la primarul Reșiței cât de interesați și nerăbdători sunt nemții de la Rheinmetall să preia fabrica noastră și să ofere salarii de 1.000 de euro muncitorilor. Pe atunci, vina ar fi fost pasată Guvernului Dăncilă care nu ar fi semnat un document. A trecut vremea, la putere a venit Guvernul liberal, dar din nou nicio vorbă despre aceste probleme arzătoare ale județului Caraș-Severin. Această atitudine depășește orice imaginație: atunci când nu ești la putere, te bați cu pumnii în piept că orice este posibil, iar alții sunt rău voitori. Când preiei puterea, te comporți la fel ca cei de dinaintea ta, adică nu faci nimic.

Am aflat cu tristețe în luna octombrie că, în timp ce uzinele din Reșița stau trase pe dreapta, Uzina Mecanică București a produs transportoare blindate Piranha 5 pentru Armata Română. Au fost create 36 de astfel de utilaje, considerate printre cele mai performante maşini de luptă ale momentului. Sunt dotate cu armament de calibru mare şi tehnologie de ultimă generaţie. Sunt foarte rapide şi au o autonomie de 700 de kilometri în teatrele de operaţii. Un astfel de blindat costă aproape 4 milioane de euro! Unde au fost parlamentarii cărășeni când americanii de la General Dynamics au bătut palma cu uzina din București, în loc să încheie contractul cu Reșița?

Dezinteresul manifestat față de astfel de bijuterii ale industriei care ar putea străluci din nou, minciunile pe care le-au tot îndrugat unii și alții de-a lungul timpului n-au făcut decât să sporească neîncrederea românilor în politicieni și în posibilitatea de a fi mai bine în România. După 6 decembrie, lucrurile trebuie să se schimbe. Am trăit destul în nepăsare. A venit timpul să fim împreună pentru Caraș-Severin!

Comandat de Partidul Mişcarea Populară, filiala Caraș-Severin. Cod mandatar financiar: 11200012