Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru mulţi primari, soluţia salvatoare a PNRR (Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă) a devenit un fel de Moş Crăciun, de la care se aşteaptă cadouri. Primarul Nelu Popa mărturiseşte că nu mai crede în Moşul, dar l-ar căuta în sac după banii europeni pentru trei proiecte!

Pentru banii veniţi prin PNRR, „noi într-adevăr suntem într-o competiţie acerbă, oraşe cu oraşe, comune cu alte comune şi aşa mai departe, ne-a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei. Şi aici diferenţa o fac managerii, adică primarii, şi echipele pe care ei le au în spate. Ministrul Ghinea spunea zilele trecute că, în România, PNRR este văzut ca un Moş Crăciun. Toată lumea aşteaptă să vină Moş Crăciun cu cadouri mari sau foarte mari. (…) Noi aici, în Banatul de munte, la Reşiţa, în Caraş-Severin, am înţeles că Moş Crăciun nu există! Am trecut de vârsta la care să mai credem şi nici nu trebuie să ne deplasăm în Laponia pentru asta“.

Edilul spune că, pentru PNRR, are în vedere trei mari direcţii: infrastructură, turism şi sănătate, pentru fiecare dintre ele pregătind câte un proiect pentru care se aşteaptă finanţarea. Este vorba despre calea ferată spre Timişoara şi Serbia, despre Domeniul Schiabil Semenic şi despre noul spital judeţean. Şi pentru că aşteptările şi aspiraţiile Reşiţei sunt mari, Nelu Popa a ţinut să sublinieze: „Acestea sunt cele trei mari proiecte pe care le avem noi. Evident că mai sunt multe în spate, lista este cam de 5-6 proiecte pe Primărie şi de vreo 5 proiecte pe Consiliul Judeţean. Vedem acum Moş Crăciun ce va decide şi ce-şi pune în tolbă“.

„Unul dintre proiecte este legat de infrastructura de cale ferată. Timişoara-Voiteni-Moraviţa este parte din reţeaua europeană de cale ferată şi este prinsă în masterplanul Ministerului Transporturilor, la care facem o conexiune din Banatul de munte în Banatul de câmpie. Dar depinde cum o luăm, că asta am discutat şi la Ministerul Transporturilor, şi la Ministerul Fondurilor Europene. Putem spune că e proiectul nostru, dar putem spune că e proiectul Ministerului Transporturilor sau al CFR Infrastructură, pentru că noi practic lucrăm pentru ei! Ăsta e un proiect mare, frumos, pe care eu consider că îl vom face 100%. Şi se va dovedi a fi un proiect pilot de luat ca exemplu de bune practici în anii următori. E un proiect destul de consistent, care se duce spre 280 de milioane de euro“, a precizat primarul Reşiţei.

Legat de Domeniul Schiabil Semenic, edilul spunea că era „un loc aflat în paragină ca multe alte locuri în ultimii 30 de ani, în care nu s-a întâmplat nimic. Avem un proiect care, din fericire, este ajuns la un grad de maturitate avansată, adică studiul de fezabilitate a fost aprobat în 2018 de minister, la ora asta suntem gata cu caietul de sarcini pentru proiecţie şi execuţie. Trebuie înţeles că, în cazul proiectelor pe PNRR, trebuie să ai semnat contractul de proiecţie şi execuţie în decembrie 2022, şi trebuie să fie finalizate lucrările în decembrie 2026. Cine nu îşi încadrează calendarul în aceste termene nu are sens să meargă la Moş Crăciun, că Moş Crăciun nu vine!“

Din nou despre spital

Cireaşa de pe tort este însă construirea noului spital. „Al treilea proiect care este într-adevăr extrem de ambiţios, am pornit destul de târziu cu el, este realizarea unui nou spital judeţean. Noi avem trei staţionare aici la Reşiţa, unul făcut în 1937, unul în 1957 şi unul în 1975. Cu cel din 1937 am ajuns şi pe toate canalele de televiziune, acum vreo trei-patru luni, ne-am făcut de ruşine. Chiar dacă e în administrarea Consiliului Judeţean, e Spitalul Judeţean Reşiţa şi palma a căzut pe noi, pe oraş. Şi în consecinţă, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean am decis să facem un spital judeţean nou care de la 850 de paturi să coboare la 500 de paturi. Şi sper că ne-am făcut înţeleşi la Ministerul Sănătăţii că noi de fapt dacă coborâm numărul de paturi, implicit coborâm alocarea bugetară. Pentru că ea se face astăzi în România pe număr de paturi, în primul rând. Infirmiere, asistente, tot aparatul unui spital care astăzi are în Reşiţa 1.200 de angajaţi, pleacă de la numărul de paturi. Capacitatea de cazare în spitale trebuie redusă pentru că nu mai sunt cazuisticile de acum 30 de ani. Şi sper să reuşim să facem acest spital cu o parte de resursă din PNRR, dar suntem atât de tenace – şi eu, şi Romeo Dunca – încât noi ne-am mai luat încă 2-3 variante de rezervă pentru acest proiect şi-l vom face şi într-o variantă de PPP (parteneriat public-privat), şi într-o variantă de credit BERD. O să găsim soluţii să-l finanţăm şi sunt convins că-l vom face“, a încheiat Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa.

JCS-A.M.