Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă geometria pieţei centrale a Reşiţei va rămâne, în linii mari, aceeaşi, primarul promite schimbări fără precedent, inclusiv îngroparea reţelelor, montarea de stâlpi de iluminat noi şi amenajarea unui mic parc dendroliogic, cu arbori ornamentali de excepţie.

Cetatea de Foc a Banatului de Munte a reuşit să obţină, zilele trecute, semnătura de 10 milioane de euro, dintre care şase vor curge pentru Centrul Civic al urbei. În spatele titulaturii de „Proiect complex de revitalizare a zonei centrale a Municipiului Reșița“, iniţiativa presupune regândirea, modernizarea şi reabilitarea pieţei centrale, care se va traduce, în mare, în noi plăci de andezit şi granit, mult mai groase decât cele actuale, care să permită traficul greu, accesul maşinilor şi montarea de scene pentru diferite evenimente.

„Geometria spaţiului pieţei rămâne relativ aceeaşi, ne-a asigurat Ioan Popa, primarul Reşiţei. Au fost propuneri de modificare chiar pe parte de fântână cinetică, le-am refuzat! Studiul de fezabilitate este făcut de Vitamina din Timişoara, o firmă foarte serioasă, care a făcut Planul Urbanistic General al Timişoarei şi care, împreună cu Planwerk Cluj, au lucrări mari în România la ora asta. Cu bucurie vă spun că unul din acţionarii din Vitamina este reşiţean, Rudi Gref, şi mai avem o arhitectă în Vitamina pe care o cheamă Alexandra Trofin, care e tot reşiţeancă. Deci până la urmă proiectul ăsta va fi făcut de reşiţeni şi este un proiect foarte curat, foarte bine gândit. Am stat foarte mult cu ei, vreo patru, cinci luni, şi am punctat fiecare detaliu“.

Vizavi de amenajarea unui mic parc dendrologic la umbra artezienei maestrului Constantin Lucaci, edilul a precizat: „Pe partea de arborete, de arbori ornamentali, noi am mai curăţat în Centrul Civic în primăvara asta. Şi am făcut loc chiar în a doua săptămână din decembrie şi am plantat 25 de arbori din specii diferite. Ce vrem să facem acolo este un mic parc dendrologic, între ghilimele, o să punem plachete la fiecare tip de arbore astfel încât cei care fac o vizită în Centrul Civic să poată să şi se bucure de arbori ornamentali de excepţie“.

Şi dacă actualele plăci s-au tot spart până s-au consumat toate rezervele, iar traversarea pieţei centrale a ajuns să nu mai fie o plăcere pentru nimeni, mai ales în zilele ploioase, proiectul pregătit de administraţia locală va schimba lucrurile. „Granit şi andezit se va folosi, de 8-10 centimetri, pentru trafic greu. Putem să intrăm cu maşini, cu camioane pe el, se face iluminatul public complet nou, se fac reţelele subterane, alimentări, cabluri de curent electric, pentru ca atunci când avem activităţi, acţiuni, să avem de unde să ne luăm curent. Se refac alveolele de bănci, care sunt extrem de deteriorate, vor fi complet noi, vom face zone pentru persoane vârstnice, zone pentru tineri. Pe zonele pentru persoane vârstnice, unde sunt alveolele, o să punem şi mese de şah, de table, astfel încât oamenii să poată să se bucure de piaţă cât mai mult şi să ne umple Centrul Civic în fiecare zi“, a precizat edilul. Potrivit acestuia, în primăvară va fi desemnat constructorul, iar spre finele lui 2019, am avea toate şansele să ne bucurăm de un Centru Civic nou. „Finanţarea este cu fonduri europene, de la Uniunea Europeană, pe Axa de Mobilitate Urbană, Retrospective, a mai spus Popa. Este o axă deschisă cu scopul declarat de a reduce dezangajarea la care ne-am fi obligat în decembrie 2018, când noi ar fi trebuit să dăm înapoi vreo 800 de milioane de euro, şi atunci fiecare regiune a primit alocate 70 de milioane de euro. Regiunea Nord-Vest, unde sunt Clujul, Oradea, au luat toţi banii, 70 de milioane de euro. Din nefericire, din zona de Vest, singurul proiect care a fost validat este proiectul nostru de la Reşiţa, de 10 milioane de euro“.