Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean vorbea despre cum vor fi schimbate blocurile din „pungile din zonele marginalizate“, care vor deveni „zone de locuit foarte inteligente“!

Se ştie că unul dintre cele două blocuri din Mociur urmează să fie demolat. Iar primarul Reşiţei, Ioan Popa, a explicat şi de ce lucrurile nu s-au întâmplat încă: „Acolo a fost o licitaţie, s-a câştigat de către o firmă din Reşiţa. În prima fază cred că vom moderniza clădirea care rămâne în picioare şi abia ulterior o demolăm pe cea care urmează a fi demolată“.

Edilul a explicat că la Reşiţa s-au făcut multe eforturi pentru schimbarea felului în care arată blocurile de locuinţe sociale sau căminele de nefamilişti. „Noi, la Reşiţa, am făcut lucruri în domeniul calităţii locuirii. Pe o axă de finanţare pe GAL am obţinut un proiect de 8 milioane de euro prin care am reuşit să realizăm, prin intermediul unor arhitecţi tineri şi dinamici din Bucureşti, un proiect de a transforma acele blocuri de garsoniere urâte, cutiile alea mizerabile, cu 94 de garsoniere într-un astfel de bloc, în blocuri de apartamente. Pentru că stăteau în garsoniere 4-5-6 membri: soţ, soţie, doi, trei, patru, cinci copii. Şi atunci, în primul rând, am eliminat acel hol lung, de închisoare, de puşcărie, care creează o reacţie neplăcută. Nu e o soluţie de coabitare, frumoasă, inteligentă“.

Primarul spune că Reşiţa mai are câteva astfel de zone: „Am identificat trei, patru pungi de zone marginalizate pe care am făcut aceste proiecte şi reorganizăm locuirea în domenii cu problematici sociale. În acelaşi timp, am dezvoltat un PUZ pe o suprafaţă de 8,4 hectare, unde facem locuire de mai multe feluri, şi pentru tineri, şi zone sociale, cu mixurile necesare, grădiniţe etc. Şi suntem foarte atenţi la zona asta“.

Cămine moderne pentru şcoala duală

Tot legat de locuire, municipalitatea a pus spaţii la dispoziţia tinerilor care învaţă în anumite condiţii la Reşiţa. „Noi am făcut şcoala duală la Reşiţa, anul trecut am avut primul an de absolvire, şi am dat hotărâre de consiliu local prin care cei care vin din afara oraşului la şcoala duală vor beneficia de cazare şi trei mese pe zi gratuite, pe toată perioada şcolarizării, a precizat Ioan Popa. Asta a făcut să aducem la Reşiţa undeva la 250-300 de elevi din afara oraşului, pentru că am intuit că există o problematică în zona rurală. Părinţii şi-ar trimite copiii la profesională sau la liceu în oraş, dar se gândesc cât îi costă căminul, mâncarea, banii de buzunar şi aşa mai departe. În situaţia noastră, ne-am asumat acest cost. În plus, pe şcoala duală, au bursă care vine parţial de la agenţii economici, parţial de la primărie. Am preluat chiar din zona de şcolarizare câteva avantaje pe partea de locuire, şi acele cămine pe care le ştim de pe vremea lui Ceauşescu, care erau ponosite, le-am pus la punct şi sunt zone de locuit foarte inteligente“.

Afaceri imobiliare

Municipalitatea a ales nu doar să construiască, ci şi să cumpere sau chiar să vândă locuinţe la Reşiţa. Şi asta pentru că în urma analizelor făcute, s-a constatat că la Reşiţa locuinţele nu sunt chiar atât de ieftine precum se credea, iar situaţia ar putea fi fructificată. „Am avut două raţiuni, una să constituim o bază de locuinţe sociale şi a doua – am vrut să simţim un pic piaţa din Reşiţa, a declarat edilul. Am alocat resurse financiare pentru achiziţia de apartamente, garsoniere din piaţa liberă, în model de licitaţie olandez, adică noi cumpărăm garsoniere, cumpărăm apartamente cu una, două şi trei camere şi aşteptăm oferte de preţ şi le luăm pe cele mai ieftine. Pentru că trăiam cu impresia că apartamentele sunt ieftine, că oamenii au plecat afară, în Spania, în Austria, în Germania şi că oraşul a ajuns vai ş-amar, şi să vedem ce se întâmplă în piaţă. Şi am descoperit cu stupoare – de fapt, a fost o surpriză plăcută – că lucrurile nu erau chiar aşa de urâte precum credeam. Dar am făcut acest exerciţiu de a cumpăra apartamente şi în acelaşi timp încurajez Direcţia de Patrimoniu să şi vândă. Pentru că este un ciclu care trebuie să se întâmple. Primăria unui oraş, din punctul meu de vedere, trebuie să fie un actor dinamic în piaţa asta, pentru că el poate să atenueze dezechilibre din piaţă“.

JCS-A.M.