REŞIŢA – Edilul spune că-şi va da toată silinţa în această direcţie şi se declară îndrăgostit de Reşiţa. Şi vrea să vadă tot mai multe feţe zâmbitoare. Doreşte să renască, prin mai multe săli de sport, capacitatea sportivă a oraşului şi a oferit câteva cifre care arată că bunăstarea este în creştere!
În contextul evenimentelor Reşiţa 250, primarul Ioan Popa a povestit ce reprezintă Reşiţa pentru el. La început, când a venit în oraş, la 18-22 de ani, mărturiseşte că doar a urmărit nişte ţinte, fără să aibă vedere periferică şi n-a avut timp să privească oraşul cu minuţiozitate şi atenţie. „M-am apucat de macaroane, fabrica mi-a ocupat enorm de mult timp şi aveam insula mea de recreere la Văliug, vara pe lac, iarna la schi, şi evadam tot timpul în weekenduri, îşi aminteşte primarul. Prin 2010, după ce s-a născut fiul meu, atunci am început să văd oraşul mai bine şi atunci tendinţa mea a fost să mă duc spre judeţ. Am vrut să încerc să intru în administraţia judeţeană. În final, aşa a hotărât Dumnezeu, soarta, să mă ocup de oraş. Şi am descoperit oraşul bucată cu bucată, metru pătrat cu metru pătrat, în aceşti cinci ani de primărie. Şi vreau să vă spun că în fiecare săptămână găseam un motiv în plus să mă îndrăgostesc de oraş“.
Edilul mărturiseşte că îşi doreşte ca reşiţenii să fie mândri de oraşul lor şi promite să facă tot ce-i stă în putinţă pentru acest lucru, care s-ar putea întâmpla în vreo 4-5 ani: „Ţin la oraşul ăsta enorm de mult, cred în potenţialul lui, cred în oamenii din Reşiţa, şi eu sunt absolut convins că – prin proiectele pe care le-am demarat, făcut, implementat sau sunt în curs de derulare, şi cu cele ce urmează să vină – reşiţenii vor fi mândri de ei în 4, 5 ani, atunci când se vor duce sau se vor întâlni cu persoane din alte oraşe sau zone, spune edilul. Voi face personal tot ce-mi stă în putinţă să-mi realizez acest task. Poate şi dintr-o dorinţă subiectivă, poate reuşesc să-mi ţin copiii aici, să nu plece, dar nu numai. E un oraş extrem de frumos şi eu vă spun că am călătorit mult, şi în România, dar şi în afară, am călătorit pe alte continente. Stăm bine, chiar foarte bine, Dumnezeu ne-a dat de toate aici. Trebuie doar să ne rânduim noi cu inteligenţă, trebuie să creştem economic“.
Primarul spune că se simt deja mugurii bunăstării. Potrivit cifrelor transmise lunar de Direcţia Economică a Primăriei, cotele de impozit pe venit care ne vin de la Ministerul de Finanţe au crescut. Administraţia locală primeşte înapoi un procent de 63% din impozitul pe salariile tuturor celor care lucrează în oraş. „Vreau să vă spun că acum un an erau cam 4,6-4,9 milioane de lei şi acum, după un an, am ajuns la 5,8 milioane de lei, a detaliat Ioan Popa. Mie cifrele astea îmi spun exact că lucrurile merg în direcţia bună. Noi am crescut volumul financiar pe care-l absorbim din impozitul pe salarii cam cu 20-25% într-un an. Acesta este un aspect. Al doilea aspect important este preţul imobilelor, preţul apartamentelor. Când eu am venit la Primărie, în 2016, încă puteai să cumperi un apartament cu 25.000 de euro în Govândari. Astăzi, sub 40.000 de euro nu mai găseşti apartament în oraş. În Centru, sunt vehiculate sume de 55-60-75 de mii de euro. Ceea ce îmi spune că preţul apartamentelor a crescut cu 60-70%. Semn că lucrurile merg în direcţia bună. Eu sunt încrezător că trendul ăsta va continua, iar dinamica să se va accelera în următorii ani“.
Ce viitor se pregăteşte pentru Reşiţa
Edilul ne-a dezvăluit câteva repere: „Eu văd Reşiţa transformându-se încet-încet, într-un interval de timp de câţiva ani, 4-5 ani, într-un oraş butic, într-un oraş micuţ, cochet, cu o populaţie care să aibă zâmbetul pe buze, cu mame cu copii care să meargă cu ei, în cărucior sau de mânuţe, să-i ducă într-un loc de joacă civilizat, la un spectacol de teatru, la bazin, la sporturi. Am făcut şi încă o să facem săli de sport foarte multe în oraş, să renaştem şi capabilitatea sportivă a oraşului. Reşiţa are o istorie de viaţă sportivă fantastică, cu maestrul Schuster, cu înotul, cu luptele, cu boxul, cu Vaştag, cu fotbalul, handbalul, am avut şi popice în Reşiţa. Deci eu sunt convins că vom reîncepe să avem rezultate foarte bune pe zona sportivă. Ceea ce-mi doresc eu foarte mult este să văd feţe zâmbitoare“.
Potrivit primarului, cine a călătorit în străinătate în ultimii 20-30 de ani a putut observa o diferenţă fantastică pe chipurile oamenilor, erau bucuroşi. Acum, există şi la noi oraşe cu oameni bucuroşi. „Dacă mergi în Cluj, în Oradea, în Timişoara, ai să vezi aceleaşi feţe de oameni bucuroşi. Şi vreau să văd aceleaşi feţe bucuroase de oameni în Reşiţa. Atunci cred că misiunea mea este îndeplinită“.
JCS-A.M.