Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean a povestit cum şi-a făcut echipă, învăţând de la cei mai buni, printre modelele de inspiraţie numărându-se exemplele de bune practici ale municipiilor Cluj Napoca şi Alba Iulia!

Primarul Ioan Popa s-a autodeclarat „reşiţean prin adopţie“ şi a mărturisit că, în 2016, cu trei luni înainte de a câştiga încrederea reşiţenilor pentru fotoliul de primar, a vizitat Alba Iulia şi Cluj Napoca, de unde a luat alt fel de lecţii de administraţie: „Acolo am început, dinainte de a fi primar, să caut soluţii la cei care au demonstrat că pot face treabă“.

Şeful administrativului reşiţean a mărturisit că „la Alba Iulia l-am cunoscut pe Nicuşor Moldovan (city manager – n.r.), la Cluj pe Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Administraţie Publică din Cluj şi omul de bază în strategiile lui Emil Boc, cel care împreună cu studenţii de acolo face tot timpul prospecţiuni de piaţă şi văd ce anume îşi doresc oamenii şi ce ar trebui să se întâmple în Cluj“.

Ideea edilului e că, „până la urmă, nu cred că noi trebuie să inventăm ceva, sunt alţii care ne pot da exemple de bune practici pe care să le preluăm“. Dar cu cine? „La Primăria Reşiţa, când eu am ajuns în funcţie, erau cinci persoane la Biroul de Fonduri Europene, dintre care patru n-au scris niciodată un proiect. Al cincelea scrisese ceva, pe transfrontalier. Îmi amintesc că, după ce-am băgat puţin cuţitul în osul lor şi i-am pus la treabă, unul dintre ei m-a sunat că e la spital, la Pădurea Verde, cum îi spune spitalului de Cardiologie din Timişoara. A zis că are cu inima, iar la ora asta e plecat la Consiliul Judeţean. Astăzi avem 18 oameni în echipa de Fonduri Europene. Şi pentru că aceste fonduri trebuie puse în practică, la Direcţia de Investiţii evident că am adus ingineri, în special ingineri-constructori, ca să urmărească şantierele deschise împreună cu diriginţii de şantier, ca să putem să implementăm cu succes proiectele astea“.

JCS-Antoniu Mocanu