Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană vrea să cumpere teren în Mociur – unde se speră sădirea mugurilor dezvoltării – şi apartamente la preţ de chilipir, în speranţa de a redresa piaţa imobiliară.

Şeful administrativului reşiţean a vorbit despre intenţia de a cumpăra, cu 600.000 de euro, terenuri în Mociur, pe locul vechii platforme industriale. „Vorbeam despre un teren care însumează şase hectare şi o hală de câteva mii de metri pătraţi, explică primarul Ioan Popa. O hală nouă ce aparţine Eurometal, care este în insolvenţă, cu tot cu terenuri, a plecat de la un preţ de 3.000.000 de euro acum vreo doi, trei ani, şi a scăzut acum la 600.000 de euro. Eu cred că la acest nivel de cotaţie, Primăria are obligaţia să intervină şi să achiziţioneze din piaţă aceste terenuri. După ce le luăm, vom face un plan de urbanism zonal, vom propune alte funcţiuni pe terenurile în speţă, e vorba şi despre terenul alăturat care este al firmei turceşti din Izmir, (investitorii turci care vor să aducă în judeţ 500 de milioane de euro, printr-un proiect turistic-n.r.) şi vom încerca să facem un plan de dezvoltare urbanistică de altă manieră, altceva decât ce a fost industrie până acum“. Iar asta ar putea fi de bun augur, în condiţiile în care lucrurile vor gravita în zona platformei Prescom-CET, unde vor înflori retailerii, şi ar fi fost păcat ca aceste obiective din apropiere să fie lăsate în paragină.

Primarul municipiului s-a declarat îngrijorat vizavi de scăderea preţurilor unor astfel de terenuri: „Tocmai din acest motiv dorim să achiziţionăm tot ce e jos în piaţă, ca să salvăm un pic preţurile pe metrul pătrat. Şi în cazul apartamentelor vom proceda în aceeaşi manieră. Îmi doresc ca în 2017 Primăria Reşiţa să achiziţioneze 40-50-60 de apartamente, tot aşa, în ofertă publică“.

Potrivit edilului, administraţia reşiţeană va încerca să prindă toate aceste apartamente la preţuri mici, pentru ca astfel să poată salva, pe de o parte, piaţa imobiliară, pe care intenţionează s-o aducă la valori rezonabile, la acest capitol municipiul de pe Bârzava fiind în coada clasamentului.

„Pe de altă parte, mă gândesc că vom aduce în oraş medici, profesori, poate tineri, şi atunci le putem oferi o variantă de relocare corectă, crede primarul Ioan Popa. Guvernul României a lansat în ultimele săptămâni tot felul de facilităţi pentru relocare. Se acordă acum 12.500 de lei pentru cineva care se relochează într-un oraş aflat la mai mult de 50 de kilometri. Astea sunt semnale care vin să încurajeze pe cei care doresc să construiască. (…) Vom lua aceste apartamente din piaţa liberă, din piaţa oraşului“.

4 Comments

  1. mai omule,dta nu ai fost ales sa faci afaceri si sa salvezi piete, fie ele si imobiliare sau de alta natura.ci sa gospadaresti acest oras, de asa maniera incit locuitorilor lui, sa le fie viata mai placuta si frumoasa la ei acasa, si nu sa cresti dta imozitele si taxele, sa faci afaceri pe cont propriu si sa salvezi piete.asta face un om de afaceri privat.lasa dta terenurile ca piata se duce, nu vezi ca lumea pleaca din oras, se duce la munca prin alte parti? scade populatia orasului, iar dta visezi, medici,s,a?

    • Exact. Faptul că piaţa imobiliară este în scădere arată doar că oraşul se află în agonie. Dacă lucrurile ar începe să meargă mai bine dpdv economic în oraş, pieţele s-ar mişca şi ele în sus.

      Singura metodă de a urca piaţa imobiliară este revitalizarea oraşului. Invers nu funcţionează. Ceea ce vrea să facă primăria prin intervenţii pe piaţa liberă nu va face decât să accelereze decăderea oraşului. Menţinând artificial sus preţurile la imobiliare loveşte exact în populaţia deja extenuată de lipsurile economice. Va ajuta însă speculatorii imobiliari. Primarului ar trebuie să-i mai dea cineva câte o palmă din când în când să-l trezească la realitate.

      • Ai 100 % dreptate!Am impresia ca,uneori,primarul nu traieste in lumea reala si are vise extrem de sturlubatice vis-a-vis de anumite realitati ale urbei noastre nepastuite!

  2. Acusi trece anul si in afara de promisiuni,vise,idei,initiative,sperante,accesari de fonduri europene,locuri de munca in nestire,fantasme….toate la nivel de…probabil,posibil,incercam,vom face ,vom drege………deocamdata,un mare si urias -NIMIC-nada,nimic,zero,rien,nothing,canci-vorba lui Caldaras!Vorbe goale,fara nicio acoperire in fapte!Pana aici,totul e frumos!Nicio problema,romanul e rabdator,prost si usor de dus cu vorba dulce!!!Acum vin alegerile-alta mascarada la orizont!

Adaugă comentariu