Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe lângă desfiinţarea CJ, şeful administrativului reşiţean vrea mutarea birourilor primăriei în jurul sălii de spectacole a Casei de Cultură.

Aleşii reşiţenilor şi-au manifestat, luni, acordul de principiu pentru preluarea, în domeniul public, al unor active de la UCMR, în contul unor datorii ce se ridică peste 5,5 milioane de lei. Municipalitatea ar prelua Casa de Cultură a Sindicatelor, celebra Grădiniţă cu Program Prelungit nr. 7, terenul de sub piaţa de pe Aleea Gugu, terenul centralei termice de pe Platforma Câlnicel, un teren din Moniom şi clădirea Oxy Gaz din Mociur, toate aflate sub sechestrul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. La acestea se adaugă Centrul de Calcul de pe strada Golului, sub sechestru AAAS şi ipoteca BCR, terenul depozitului de modele de pe strada Mierlei (în zona Dealu’ Mare), terenul magaziei de ulei din Mociur, precum şi hala NextCity, aflată sub sechestrul AAAS şi ipoteca BCR. De fapt, municipalitatea a aprobat aceste pretenţii patrimoniale chiar la propunerea făcută de uzina reşiţeană, prin intermediul celor doi administratori speciali Cosmin Ursoniu şi Nicoleta Ionete, directorul general, respectiv economic ai societăţii.

„Cu siguranţă că vom reuşi să ducem acest proiect la bun sfârşit şi sunt convins că tot ce a însemnat împrăştierea Primăriei în Blocul 800, Telekom, CEC şi aşa mai departe, am putea să adunăm totul la un loc, astfel încât să fim chiar foarte eficienţi în ceea ce priveşte serviciile cu cetăţenii şi în ceea ce priveşte colaborarea dintre diverse direcţii şi servicii ale primăriei, spune Ioan Popa, primarul Reşiţei. (…) Acolo va rămâne sala de spectacole, pentru că este una generoasă, care are peste 700 de locuri, dar sperăm să o aducem într-un stadiu mult mai bun decât cel în care se află astăzi“. Restul vor fi birouri ale administraţiei. „Acolo vom putea să analizăm cine este în chirie acum, ce se întâmplă şi aşa mai departe“, a precizat primarul.

În prezent, UCMR se află în insolvenţă, iar în momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de 1.436.125,35 de lei faţă de bugetul local, sumă aferentă impozitelor şi taxelor locale. Ulterior, societatea a mai acumulat, tot pentru birul local, datorii de încă 3.185.682,16 lei, plus încă una de 897.661 de lei, cu scadenţa la 30 septembrie. În total, la zi, municipalitatea ar avea de încasat 5.519.468,51 de lei de la UCMR.

Explicaţiile date de primarul Ioan Popa, vizavi de situaţia bunurilor aflate în discuţie au atras o observaţie din partea deputatului Ioan Benga, care a făcut teoria numelui actual al vechiului AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), acum AAAS, şi a vorbit despre felia din tortul datoriilor care ar putea fi tăiată pentru Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

„Eu cred că îndreptăţită să ia aceste active este în primul rând Primăria Reşiţa, a răspuns Ioan Popa. Din câte ştim noi, Consiliul Judeţean nu prea are de primit bani de la UCMR aproape deloc şi oricum este o instituţie pe cale de dispariţie! Cu regionalizarea, ne dorim să fim ca în Europa, Consiliul Judeţean ar trebui să dispară, din punctul meu de vedere, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Numai că sunt foarte mulţi oameni acolo care n-or să aibă ce să mănânce şi unde să lucreze! Aia e problema!“.

8 Comments

  • Crezi ??? Inca nu esti sigur ??? Vezi ce a promis si ce a facut (exact invers) si atunci vei fi convins !!! Lui astaa nu ii trebuie un an, doi a convins dupa doua luni !!! Stai sa vezi ce urmeaza, VAI DE NOI !!!

   • Pana acum am o parere buna despre el,a preluat primaria cu datorii imense,pana se rezolva situatia dureaza.Cand am fost la Zilele Resitei,multi din cei care au urcat pe scena l-au laudat si spuneau ca e un primar bun,eu sunt curios daca pana anul viitor cand vin in concediu, vad vreo schimbare.Ceea ce m-ar impresiona cel mai mult ar fi sa rezolve problemele din transport,pentru ca e jalnic.Ori alte autobuze,ori tranvaiul,dar asa e inacceptabil pentru un oras care se respecta.,sa circuli in conditiile curente.

 1. Primarul are dreptate, in legătura cu Consiliul județean. De ce acest spațiu destule limitat ca Posibilități de încasare PTR Buget, are nevoie de o supra structura care sa cheltuiască banii, sa văruiască finanțările, cui dam cui nu dam?!!
  Si eu consider ca regionalizarea trebuie sa reducă superstructurile județene, care depășesc cu mult nr de angajați ai firmelor care aduc bani reali la buget.

  Dar aceasta regionalizare poate pune probleme foarte mari importantei Reșiței!

  Legat de activele UCMR…sunt active care pot fi preluate in baza datoriilor, rămâne sa vedem cum vor fi administrate sau valorificate!

 2. Sala de spectacole are 3700 de locuri? Cineva bate câmpii sau …tastează neatent.

 3. Nu vor disparea Consiliile Judetene pentru ca aici sunt banii ce se pot misca fara urma iar PSD a adus asta la rang de arta. Indiguiri fictive si drumuri prin cotloane ce duc la vilele greilor, astea sunt lucrarile consiliilor judetene in general, nu au nevoie de functii cu vizibilitate unde toata lumea te injura daca vrei sa faci ceva, asa cum e functia de primar. Pentru cate probleme au lasat la Resita Frunzaverde si PSD-ul nu e de ajuns nici daca Popa ar avea bagheta magica a lui Harry Potter 🙂

Adaugă comentariu