Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei a semnat cu şeful ADR Vest, Sorin Maxim, finanţarea pentru faza a II-a a proiectului tramvai, respectiv pentru agrement urban în Mociur şi interconectarea acestui cartier cu Govândariul şi Centrul Civic.

ADR Vest ne dă o nouă veste bună, contractele de finanţare pentru cele două proiecte fiind semnate la sediul instituţiei. Ambele, valorând peste 117, milioane de lei, sunt finanţate prin fonduri structurale (Regio-POR 2014-2020). Astfel, Reşiţa este gata să dea startul proiectelor: „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2“ şi „Amenajare spațiu de agrement urban, inclusiv străzi și utilități, precum și interconectarea zonei marginalizate Mociur cu cartierele Centru și Govândari printr-o promenadă, pistă de biciclete, reabilitarea și creare de noi facilități de acces pietonal“.

La capitolul tramvai, „proiectul prevede intervenții pe tronsonul de la Bulevardul Republicii, până la intersecția cu Bulevardul Muncii – strada Făgăraș și până la Piața Republicii, în cartierul Muncitoresc, plus zonele de acces către străzile laterale. De asemenea, este inclusă și modernizarea zonei pietonale Aleea Ineu. Se va moderniza calea de rulare a tramvaielor (infrastructură, suprastructură, aparate de cale, linii de depouri, rețea fir, substații de redresare etc.), în lungime de 9,363 kilometri, și se vor construi/ moderniza 9 stații de transport pentru călători. Linia cale de tramvai va fi înierbată – va rezulta o suprafață de 15.821 metri pătrați de spațiu verde, iar în zonă vor fi plantați 341 de arbori. Totodată, noua investiție cuprinde modernizarea infrastructurii rutiere pe 8,37 km (carosabil, trotuare, borduri, bolarzi etc.) și reabilitarea integrală a structurii podurilor Doman și Libertății, care vor avea o linie dedicată transportului public și autovehiculelor de intervenție. Prin proiect vor fi amenajate și piste pentru bicicliști, trasee în lungime de 5,13 km“, ne lămureşte ADR Vest.

Tot de la acest organism intermediar am putut afla că proiectul vizând Mociurul „vine în sprijinul locuitorilor din zona urbană marginalizată Mociur a Reșiței, prevede construirea unui centru multifuncțional aici și realizarea unor amenajări pietonale și rutiere care să asigure bune conexiuni cu alte cartiere. Centrul multifuncțional va fi realizat pe Bulevardul Revoluția din Decembrie nr. 40-42, unde vor fi demolate construcțiile existente şi se va construi un nou imobil, cu două corpuri de clădire și două etaje, având o suprafață desfășurată de 4.226 metri pătrați. Vor fi spații de tip centru de zi, pentru activități educative și cultural-recreative și se vor amenaja spații verzi de agrement și pentru relaxare, adiacente centrului multifuncțional. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea unei porțiuni din strada G.A. Petculescu, inclusiv trotuare (7.270 mp), drum care asigură legătura între zona Mociur și cartierele Centru şi Govândari, amenajarea unei piațete pietonale și a aleilor perimetrale (1.716 mp). Totodată, vor fi amenajate 30 de locuri de parcare“.

Şi dacă toate lucrurile merg bine, faza a doua a tramvaiului se va încheia în 48 de luni, iar Mociurul în 40.

A.M.