Caraş-Severin, Romania

GÂRNIC – … nu e glumă, ci realitatea cu care se confruntă oamenii din Gârnic. Situația e pe cale să se rezolve. Asta după ce, acum trei săptămâni, un trăznet a lovit motorul care asigura pomparea apei către consumatori!

Pe scurt, vechea pompă s-a ars, fiind necesară înlocuirea ei. În consecință, primăria a cumpărat o pompă nouă care miercuri a ajuns din Italia, lucrarea de montare a acesteia fiind în execuție. Conform primarului Nicolae Tismănariu, în tot acest răstimp, necesarul de apă al populației a fost asigurat de mașina primăriei care transportă apă cu trei bidoane a câte 1.000 de litri fiecare.

Însă, în prezent, este în lucru un proiect finanțat prin PNDL 2, de introducere a unei noi rețele de apă la Gârnic. Acesta prevede captarea apei dintr-o peșteră și transportarea ei către două bazine de 50.000 de litri, de unde va curge în cădere liberă. „În decursul lunii octombrie, așteptăm să primim bazinele și pompele. Când acestea vor fi montate, vom păstra ca rezervă pompa cumpărată din Italia”, ne-a declarat primarul Tismănariu despre proiectul executat în procent de 80%, care ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului.

Pe viitor, se dorește racordarea la viitoarea rețea a unei ramificații care să meargă spre satul Padina Matei. În localitate există o rețea de apă curentă introdusă de mai bine de zece ani însă, în perioade de secetă, sursa de apă scade, rețeaua nefăcând față solicitărilor. Cum 2022 a fost an secetos, timp de două luni de zile necesarul de apă a fost acoperit tot cu ajutorul mașinii primăriei. Însă secetă nu a fost doar anul acesta. Context în care, de mai mult timp, primăria are în vedere suplimentarea sursei de apă. Concret, primăria vrea să tragă o conductă de 3,5 km lungime de la viitoarea rețea din Gârnic peste dealul care separă cele două localități. „Ne dorim să facem ramificația după finalizarea proiectului de la Gârnic, ca să știm exact de unde vom trage conducta de la cele două bazine. Am achiziționat deja tubulatura și bazinul de 20.000 de litri”, ne-a declarat Tismănariu.

Reținem că investiția se ridică la 1,2 milioane de lei, valoare care include deopotrivă materialele și lucrarea efectivă. Costurile vor fi acoperite integral de primărie și, odată ramificația executată, la robinetele din Padina Matei nu va mai fi secetă și nici nu va mai fi nevoie ca mașina primăriei să care apă cu bidoanele. Asta deoarece sursa de apă va fi suficientă pentru a acoperi necesarul celor două localități.

JCS-Ionel Ivașcu