Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Se pare că zvonul de redeschidere a uzinei de pe Valea Bistrei va fi o certitudine, iar după şapte ani combinatul va produce din nou oţel pentru Europa! Chiar azi, 20 noiembrie, o delegaţie a holdingului polonez Cognor Group şi directorul combinatului siderurgic de la Buzău au fost la uzina Mechel din Oţelu Roşu pentru a mai pune la punct detalii în vederea începerii producţiei de oţel în oraşul de pe Valea Bistrei, activitate estimată a demara din ianuarie 2020.

Pentru început, demararea activităţii, potrivit unor surse, presupune angajarea personalului de întreţinere şi revizia utilajelor. La ora actuală, în uzină mai sunt angajate 15 persoane, însă personalul este insuficient pentru ceea ce presupune o revizie totală. Începerea activităţii presupune şi angajarea a 350 de oameni pentru oţelărie, sau cel puţin astea sunt discuţiile din stadiul negocierilor.

Se mai poate face producţie la Oţelu Roşu, mai există utilaje funcţionale? Da. Şi ne-a confirmat acest lucru chiar şeful Serviciului de Întreţinere din cadrul combinatului, Constantin Lazăr. „Oţelăria este în stare de funcţionare, utilajele sunt complete. Trebuie doar o revizie pentru că nu se mai produce nimic de şapte ani. Nici nu m-am aşteptat să nu fie producţie aici atâţia ani, pentru că investiţia a fost una serioasă. Am înţeles că un investitor vrea să vină şi sper ca lucrurile să meargă bine. Oricum cred că are bani şi este serios. Ca să redeschizi oţelăria, timp de câteva luni, la început, îţi trebuie bani grei. Şi cred că ei au acei bani, altfel nimeni nu vine pentru o lună pentru că a pierdut tot. Eu cred şi sper că va fi bine, mereu am sperat“, ne-a spus Lazăr.

Cognor Holding este un grup de firme poloneze cu profil metalurgic, producţie oţel şi prelucrare a metalului.

Nina Curiţa

13 Comments

 1. Au ajuns sa vina pana si polonezii sa ne arate cum se poate lucra in tara asta ,ca in rest nu suntem decat un popor de slugi obediente care pupa si ling fundurile celor care conduc S.U.A si U.E.,iar hotia,prostia,cocalarismul,curveturile,poponarii si tiganii ne distrug societatea si tot ce nu a mai ramas din ea,si astea toate se intampla numai la comanda grupurilor de interes si oculte din tara si de peste hotare ,in acest timp mintea ne sta in loc ,cu ochii nedezlipiti de pe ecranele telefoanelor ,postand toate porcariile pe retelele de socializare ,in timp ce strainii vin si pac! Ne mai posteaza si chiar plaseaza cate o fabrica ,o uzina.Dormiti si postati in liniste si pace,distinsi poporeni , S.U.A. si U.E. ne vegheza somnul!Bravo lor ,polonezilor.

 2. am auzit ca circula un polonez care are cheia de la lacat. Neseriozitatea este mare daca subiectul de presa este Combinatul Siderurgic Dezcompletat. Mergeti la medicul de cap si lasati-ne cu smecheriile futurologice de prost gust!

 3. rica venturiano Reply

  Orice zvon care se confirm legat de pornirea unei uzine inchis este un evenimnet de presa. Pentru unii ca SabinA nu este dar pentru locuitorii din imprejurilea localitatii este, la fel pentru primar. Uzina din Otelu Rosu are cel mai competitiv cuptor electric din sud estul Europei. Ca acesta uzina sta este cu totul si cu totul alt motiv…

  • Estul Europei nu exista in metalurgie. Nea Venturino daca crezi dta ca italienii, rusii sau chinezii nu si-au facut temele sa cumpere CSOR te inseli. Oricine vine trebuie sa achite datoriile, aeratele bancare, sa rezolve problema banilor cu alte entitati desprinse din landul CSROR, sa aiba materia prima fier vechi, de ex Lamdro Tn Severin stationeaza si falimenteaza., sa transporte pe calea ferata, care este sigura la 9 km/ora si 3 vagoane tractabile. Dar mai citeste, toata viata este o provocare. Ne intalnim aici cu discutia in vara lui 2020. Tragem concluzii.

   • e vorba de siderugie, SabinA ! uitate ce productie de otel are Ucraina? Cehia, Serbia ? Serbia ? Bulgaria ?in este nu suntem numai noi,d epinde unde consideri ca este centru…

 4. Polonezii au o industrie mai solida decat a noastra, in toate domeniile. Ei nu si-au inchis industria extractiva, dimpotriva au modernizat-o, asta a dus la dezvoltarea industriilor de toate genurile. Si-au pastrat , dezvoltat, au cumparat in alte tari europene zone de prelucrare avansata a materiilor prime, gen companii chimice, metalurgice, etc.
  Acum doresc, preluarea de catre stat, a companiilor privatizate si decazute din Polonia, in vederea revitalizarii, desigur cu un plan gandit.
  Asa au ajuns sa stabileasca un salariu minim de 1000 de euro/luna.
  E simplu si eficace, cand ai multi patrioti in fruntea statului. Nu declarati, adevarati !

  • Arcelor Mital Steel , vezi Galati, Iasi, este proprietarul siderurgiei poloneze inca din 2015.Si au inchis 70% din capacitate asa cum au procedat peste tot inclusiv la Duisburg in Germania cu fostul Krupp. Ma, voi cititi si altceva decat presa romaneasca???

   • Cunoasteti diferenta intre siderurgie si metalurgie ? Eu vorbeam de un sistem de prelucrare avansata a produselor primare. Sa se inteleaga si prelucrari avansate ale metalelelor si nemetalelor obtinute in siderurgie.
    In contextul actual este imposibl sa nu ai companii din alte tari, asta inseamna european. Este insa important sa vedeti cat otel produce o tara si cat consuma. Noi importam otel la greu .
    Iar cat despre citit presa, nu totul se cunoaste doar din citit, cunosc economia Poloniei din experienta.

 5. Cognor Holding,este un grup de firme poloneze cu capital german si istrailian-rusa asa se vorbeste in cercurile inalte !.

 6. rica, grig, otelaru si care mai sunteti. nu va mai chinuiti cu explicatii pt specimenu sabinA. de unde nu e, nici Dzeu nu cere si v-ati gasit voi sa-l luminati :)))))))))

Adaugă comentariu