Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta ne transmite Poliţia judeţului, asigurându-ne că, în prima jumătate a acestui an, numărul accidentelor rutiere grave aproape că s-a redus la jumătate, faţă de anul trecut!

„În primul semestru al acestui an, pe drumurile publice din Caraș-Severin s-a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere grave, produse în ultimii 10 ani, respectiv 35 de accidente. În urma acestor accidente, 8 persoane au decedat și alte 27 au fost rănite grav, numărul victimelor fiind în scădere față de anul trecut cu 38,46%, în cazul persoanelor decedate, și 57,14%, în cazul celor rănite grav. Și numărul total al accidentelor cu victime înregistrate în județul nostru este într-o ușoară scădere cu 1,39%, 141 de accidente, de la 143 de accidente în prima jumătate a anului 2020 și 147 în aceeași perioadă din 2019. Scăderi semnificative au fost înregistrate la numărul persoanelor decedate, 8 persoane în 2021, față de 13 în 2020 și 14 în 2019, și la numărul răniților grav, 27 de persoane în 2021, comparativ cu 63 în 2020 și 44 în 2019. În schimb, a crescut numărul persoanelor rănite ușor ca urmare a acestor accidente rutiere, cu aproape 30%“, se arată în raportul Poliţiei Caraș-Severin.

Cele mai multe accidente s-au produs pe rețeaua de drumuri naționale și europene, viteza rămânând principala cauză, aceasta generând 27% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată, față de 32% în 2020 și 25% în 2019. Topul cauzelor continuă cu neacordarea priorității de trecere vehiculelor și faptul că șoferii au avut la volan alte preocupări care le-au distras atenţia în mod periculos. Printre aceste preocupări se numără folosirea telefonului mobil, fumatul, mâncatul la volan şi multe altele. Urmează 10 accidente cauzate de indisciplina pietonilor, cu 3 mai multe decât anul trecut.

Alcoolul, bată-l vina!

Consumul de alcool a generat şase accidente rutiere, mai puţine decât în anii precedenţi, când s-au înregistrat nouă, respectiv şapte astfel de evenimente. În urma celor şase accidente, şi-au pierdut viaţa două persoane, alte două au fost rănite grav, patru alegându-se cu răni uşoare.

Oamenii legii au putut constata că a crescut numărul accidentelor produse duminică, joi şi vineri, în celelalte zile ale săptămânii incidenţa acestora fiind în scădere.

În prima jumătate a anului, poliţiştii rutieri şi cu atribuţii pe această linie au derulat 1.331 de acţiuni punctuale, cele mai multe pe viteză. „În cadrul acestor acțiuni, polițiștii au constatat 380 de infracțiuni, cu 34 mai multe decât în anii trecuți, cele mai multe infracțiuni constatate fiind cele de conducere a unui autovehicul către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală și refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice (112), și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei (103). De asemenea, polițiștii rutieri au aplicat 17.863 de sancțiuni contravenționale, cu 1.761 mai multe decât în 2020 și 297 mai multe decât în 2019. Au fost reținute 968 de permise de conducere, cele mai multe pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și au fost retrase 365 certificate de înmatriculare, cele mai multe pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor“, a încheiat Poliţia Caraș-Severin.

JCS-A.M.