Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Încet, încet, în spatele solemnităţii monumentale a Pieţei Tricolorului, prinde contur o zonă a copilăriei, amintind de rolul atribuit acelui parc prin tradiţia urbei!
Parcul de la Victoria, de pe Bulevardul Republicii, găzduia, cândva, în perioada sărbătorilor de iarnă, o bucurie specială pentru cei mai mici dintre reşiţeni, sub numele de Orăşelul Copiilor. Curiozitatea atrăgea ca un magnet pe mai toată lumea, spre impunătoarea poartă clădită din cuburi pictate într-o lume de basm, în spatele căreia se deschidea, mai mereu, o altă poveste. Căsuţe special amenajate, cu surprize dulci, mici spectacole, clovni şi proiecţiile de film, într-o vreme în care mulţi n-aveau nici televizor, făceau deliciul celor mici. Indiferent de vreme, erau adunaţi mereu, plini de speranţă, lângă un zid unde aşteptau un desen animat care nu întotdeauna venea… Anii au trecut, lucrurile s-au schimbat, bucuria copilăriei a fost înlocuită treptat de pragmatismul economic care a muşcat o bună bucată din piaţă, cu intenţii expansioniste, căzute între timp, odată ce a răsărit concurenţa. În ultimii ani, însă, am putut regăsi în Piaţa Tricolorului elementele destinate copilăriei şi nu numai.

„În Piaţa Tricolorului am făcut câteva operaţiuni interesante în ultimele săptămâni, luni, am realizat acel teren de baschet, pe locaţia unde iarna va funcţiona în continuare patinoarul, dar l-am făcut în aşa fel încât vara să se poată folosi în alt scop, mărturiseşte primarul Ioan Popa. Pentru că pe perioada de vară era un teren pe care nu-l utiliza nimeni. Cu colegii mei de la Secţia de Întreţinere a Patrimoniului schimbăm şi mobilierul de la locul de joacă. Vom avea un mobilier şi un loc de joacă mai mult sau mai puţin similar cu ce avem în Parcul Siderurgistului. Şi am montat o premieră naţională. Primăria Reşiţa este prima administraţie publică care montează un pumptrack. Pentru cei care nu sunt acomodaţi cu limba engleză vine de la track, care înseamnă linie, urmă şi pump, pompare. Adică bicicliştii pot merge pe acest circuit doar din balansul corpului fără să pedaleze, dacă ajung la un grad de perfecţionare foarte bun. Poţi să mergi minute în şir pe bicicletă fără să dai din pedale absolut deloc, chiar dacă în principiu eşti pe o suprafaţă orizontală, doar prin balans. Este un element foarte, foarte utilizat de copii. L-am văzut anul trecut, avându-l închiriat aici în Centrul Civic. Poate că cei de la Bike Attack l-au închiriat chiar ca să mă tenteze să-l iau. Au reuşit să o facă pentru că a fost plin, de dimineaţă până seara. N-am fost să văd în Piaţa Tricolorului dacă sunt copii pe el. Am văzut câteva poze cu copii. Dar sunt convins că e un element de atractivitate. Şi creăm realmente – în zona aceea a parcului, cu locuri de joacă, pumptrack şi terenul de baschet – o zonă în care, pe diferite stagii de vârstă, să poţi să faci mişcare, să poţi să faci sport. Şi cred că e ceea ce avem nevoie acum“.

JCS-Antoniu Mocanu