Pesticid cancerigen în îngheţatele Snickers, Bounty, Twix! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şapte sortimente de îngheţată au fost retrase de pe piaţă. Alerta alimentară a fost transmisă în toată ţara, ea fiind la nivel european, în prezent şi inspectorii sanitar-veterinari cărăşeni efectuând controale la operatorii economici!

Este vorba de contaminarea a 10 loturi de îngheţată în ţara noastră, din cauza contaminării cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa. Comisia Europeană a anunţat încă de vineri retragerea de pe piaţă a loturilor cu îngheţată contaminată.

Potrivit directorului DSVSA Caraş-Severin, Pavel Borchescu, inspectorii cărăşeni se află deja pe teren în vederea identificării operatorilor economici care mai au la comercializare îngheţată din loturile respective, având termen de valabilitate până în decembrie 2022, ianuarie, februarie sau martie 2023: „Operatorul Mars România SRL a notificat retragerea a şapte sortimente de îngheţată, respectiv Bounty, Twix şi Snickers, motivul retragerii fiind depăşirea limitei maxime admise de oxid de etilenă în materia primă, a explicat Borchescu. Vor fi retrase loturile incriminate, în cantitate totală de 104. 607 cutii, care au fost distribuite pe piaţa românească. Ancheta este în curs de desfăşurare şi vom reveni ulterior cu noi informaţii“.

Cei care au cumpărat înghețată din aceste loturi și nu au consumat-o pot să o ducă înapoi la magazin şi vor primi contravaloarea acesteia. Conform autorităţilor, oxidul de etilenă, folosit ca virucid și bactericid, este prezent într-un aditiv folosit la înghețată.

JCS-Alexandra Gorghiu