CARAŞ-SEVERIN – Alţi 82 au fost însă prinşi în situaţii de ilegalitate, de-a lungul anului trecut, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale, în cadrul cărora amenzile totalizează 103.450 de lei!
Dacă în urmă cu vreun deceniu, puteai număra pe degete străinii din Caraş-Severin, cifrele de anul trecut oferite de Biroul pentru Imigrări al judeţului arată o imagine cu mult mai bogată. Poliţiştii din cadrul structurii au gestionat managementul şederii şi reşedinţei, în 2019, pentru 1012 persoane, dintre care 471 erau cetăţeni ai blocului comunitar, restul de 541 fiind din state terţe. Mai mult decât atât, anul trecut au fost emise 184 de avize de angajare pentru lucrători permanenți și detașați, în urma depunerii a 203 cereri în acest sens. Pe lângă această imagine a corectitudinii, „au fost depistaţi 82 de străini în situaţii ilegale și au fost emise 12 decizii de returnare. Totodată, poliţiştii de Imigrări au aplicat 62 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 103.450 de lei“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Detaliind, cei mai mulți rezidenţi proveniţi din blocul comunitar sunt germani, italieni şi austrieci. Iar cei mai numeroși din state terţe sunt din Serbia şi Moldova.
„Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetaţenilor români, UE, sau SEE), studii, angajare în muncă, sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre. Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite nouă invitaţii, cele mai multe fiind depuse pentru străini din Iran, Egipt, Maroc, Algeria, Iordania și Nigeria. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 269 de permise de şedere, dintre care 254 pentru şedere temporară şi 15 pentru şedere pe termen lung. (…) Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă au fost organizate 91 de acţiuni cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 82 de străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 12 decizii de returnare, două comunicări de părăsire prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, şase străini au fost îndepărtaţi sub escortă, patru au fost luaţi în custodie publică, 33 au solicitat azil, iar ceilalţi au fost puşi în legalitate. Pentru opt cetățeni străini a fost instituită măsura interdicției de intrare în România pentru perioade cuprinse între trei luni și cinci ani. De asemenea, a fost depistată o căsătorie de convenienţă încheiată de un cetăţean din Albania care urmărea obţinerea unui drept de şedere în România“, se mai arată în documentul citat.
JCS-A.M.