Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Faptul că oameni continuă să dea foc miriştilor nu mai e o noutate. Potrivit ISU „Semenic“, cele mai frecvente intervenții din această perioadă au fost cele pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată și fond forestier.

„De la începutul lunii, pompierii militari împreună cu serviciile voluntare și angajați ai Direcției Silvice Caraș-Severin, după caz, au intervenit la peste 70 de astfel de incendii care se manifestau pe suprafețe între 50 de metri pătraţi și 250 de hectare. Cea mai mare suprafață afectată de un incendiu de vegetație uscată s-a înregistrat pe raza localității Comorâște – 250 ha, dar intervențiile cele mai dificile și de durată sunt cele la fondul forestier. În zilele de 4 şi 5 noiembrie, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în Munții Semenic, au intervenit zilnic peste 30 de pompieri militari și zeci de angajați ai Ocolului Silvic Păltiniș sprijiniți și de un elicopter dotat cu dispozitiv special din dotarea Inspectoratului General de Aviație. Începând de marţi, 6 noiembrie, zeci de pompieri militari și angajați ai Direcției Silvice Caraș-Severin au intervenit pentru lichidarea altor incendii de litieră din fondul forestier din apropierea localităților Calina și Brădișorul de Jos. A doua zi, incendiul de la Brădişorul de Jos a fost lichidat. La Calina, sat aparținător de comuna Dognecea, au fost afectate în jur de 240 de hectare de teren, din care aproape 70 de hectare de plantații pentru regenerarea artificială a fondului forestier, iar la Brădișorul de Jos – 153 de hectare cu arboret“, spun oficialii ISU „Semenic“.

Potrivit acestora, în majoritate, cauza a fost folosirea focului deschis în spaţii deschise, fără luarea vreunei măsuri de prevenire a incendiilor, dar şi fumatul sau acţiunile intenţionate ale celor care s-au gândit să dea foc ogorului, ca metodă mai simplă de curăţat terenurile.