Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Modernizarea a opt kilometri din Drumul Judeţean 581 Reşiţa – Grădinari a mai făcut un pas înainte. Consiliul Judeţean Caraş-Severin a aprobat proiectul de hotărâre cu privire la modernizarea Drumului Judeţean 581, intersecţia cu DJ 586 A (Secăşeni) – intersecţie cu DN 57 (Grădinari).

Cu o lungime totală de 39 de kilometri, acesta se găseşte în partea de vest a judeţului şi se dezvoltă pe traseul Reşiţa (DN58 – DJ582) – Lupac – Goruia – Giurgiova – Ticvaniu Mare – Grădinari. Prin acest proiect se urmăreşte modernizarea a 8,5 kilometri de drum judeţean. Valoarea totală a acestui proiect de modernizare este în valoare de 20.359.720 de lei.

„Am propus acest proiect pentru şedinţă extraordinară întrucât mâine (joi, 13 iulie n.r.) este termenul limită de depunere a cererii de finanţare. Ca urmare a scăderii numărului locurilor de parcare au scăzut costurile neeligibile şi cresc costurile eligibile. Aceasta este singura modificare“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Reţeaua de drumuri judeţene din Caraş-Severin însumează 878,7 de kilometri, din care 23,8 se află în administrarea consiliilor locale ale localităţilor urbane pe care le traversează şi 854,8 km se află în administrarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Direcţia de Drumuri Judeţene.

71,894 km dintre drumurile judeţene se află în stare foarte bună conform reprezentanţilor administraţiei judeţului. În stare bună se află 154,910 km, iar în stare medie avem 395,876 km de drum. În stare de viabilitate rea avem 256,020 de kilometri de drum. Drumul Judeţean 581 care prezintă acum interesul administraţiei cărăşene asigură atât legătura cu DJ 582 Reşiţa – Slatina Timiş, cât şi cu DN57 Oraviţa – Moraviţa.

Traficul greu tot mai intens dinspre Reşiţa şi Oraviţa a condus la apariţia degradărilor sub formă de făgaşe, refulări şi rupturi de margine, ceea ce dovedeşte faptul că actuala structură rutieră nu este dimensionată corespunzător. De asemenea, lipsa lucrărilor de întreţinere curentă şi periodică a dus la nefuncţionalităţi ale dispozitivelor de colectare şi evacuare a apelor din zona drumului precum rigole, şanţuri şi podeţe. Astfel, prin acest proiect se urmăreşte modernizarea a 8,5 kilometri de drum judeţean; implementarea unei piste simple (cu un sens) de biciclete în lungime de 2,2 kilometri; relizarea unei suprafeţe de 6.735 de metri pătraţi de trotuare şi trasee pietonale şi modernizarea a patru staţii de transport public şi alveole. De asemenea, vor fi implementate cinci categorii de elemente suplimentare destinate siguranţei circulaţiei, trei facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, cinci panouri publicitare informative şi două anunţuri publicitare pentru buna informare asupra proiectului.

Proiectul va fi implementat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în calitate de solicitant Lider de parteneriat, împreună cu comunele Ticvaniu Mare şi Grădinari. Contribuţia celor două comune va consta în punerea la dispoziţie şi transmiterea dreptului de administrare pentru terenul adiacent DJ581, în vederea amenajării de piste de biciclişti, trotuare, staţii şi alveole pentru mijloacele de transport în comun.