Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Proiectele de renovare energetică a Centrelor de Educație Incluzivă de la Caransebeș și Bocșa au fost redepuse pe PNRR!

Viitoarea investiție de la Caransebeș (foto) se ridică la valoarea de 7 milioane de lei cu TVA inclus și prevede o economie de energie pentru încălzirea primară de 70%, reflectată într-un consum anual de 72 kWh/m2/an. Vorbim despre o clădire construită în 1975, de 2661 mp, cu parter și două etaje, dispunând și de o sală de sport. Lucrările de aici prevăd înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din PVC, izolarea pereților exteriori cu vată minerală de 15 cm.

În privința centrului de la Bocșa, investiția de aici se va ridica la 8,74 milioane de lei cu TVA inclus, economia de energie pentru încălzirea primară fiind de 62%, din care va rezulta un consum anual de 82 kWh/m2/an. Clădirea ridicată în 1972 dispune de parter și trei etaje în suprafață de 3336 mp. Aici va fi înlocuită tâmplăria exterioară cu tâmplărie termoizolantă și va fi izolată termic partea opacă a fațadelor. În ambele cazuri, proiectele prevăd izolarea planșeelor peste ultimul nivel cu vată minerală de 25 cm, schimbarea corpurilor de iluminat cu led-uri și amenajarea câte unei stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Redepunerea proiectelor, a căror durată de implementare este de 24 de luni, a fost votată azi, la primele ore ale dimineţii de aleșii județului și tot azi acestea au ajuns din nou pe masa Ministerului Dezvoltării.

JCS-Ionel Ivașcu